17 aprilie 2024

DOUĂ POVEȘTI DE AMOR, TEATRUL MARIN SORESCU, CRAIOVA

Să trebuiască să iei drumul Craiovei pentru o piesă de teatru. Să alegi pentru asta Alexandria Craiova și să constați că drumul e bun. Că e bun și că are și umor. Exemplu: Să făcem comuna Peretu mare din nou, sună un slogan electoral care traversează șoseaua. Să te cazezi la Splendid, hotel de-o stea, cu pretenții de patru. Să vie ora 7 trecute fix și tu să trebuiască să treci în sala TNCraiova Marin Sorescu. Și că constați că totul a meritat din plin.
Piesa se numește Două povești de amor, de Mircea Cornișteanu după AP Cehov. Explozia de bucurie și interpretare care a urmat mi-a clătinat pălăria gabenă cu care mă echipasem. Un regal. Un regal Cerasela Iosifescu, un regal Claudiu Bleonț, un regal Mircea Cornișteanu. Bucuria cu care Cerasela Iosifescu joacă cele două roluri ale dramatizărilor Cerere în căsătorie și Ursul n-are egal, te molipsește. Pe chipul ei sunt toate stările personajelor: perplexitate, uimire, mirare, supărare, veselie, mândrie, plăcere, mulțumire. De zici că actrița joacă la camera de filmat. Întrun mare film, pe care, probabil, îl va face. O secondează cu brio Claudiu Bleonț. Cu mult umor, tact, eleganță, burlesc, întro manieră de gagman fără cusur. Adapotarea Lui Mircea Cornișteanu, impecabilă, face posibilă interpretarea celor doi. Un text scurt, cu mult umor. Un spectacol de referință al actualei stagiuni teatrale autohtone. Un regal, cum spuneam la început.
Scenografia, Lia Dogaru, și sala au corespuns. Sala a râs, s-a tăvălit. S-au șifonat rochii, s-au boțit pălării. Nici rochia noastră roșie n-a scăpat. Un spectacol pe care trebuie să-l mai vezi. Poate face turneu, vom vedea. Mulțumim echipei celor trei, plus actorului Adrian Andone, care a ținut simplu și discret replica celor doi actori. Excelenți actori. Mari actori. Ce să mai zicem? Adăugăm două nume fără de care spectacolul ar fi fost mai sărac: Nicolae Coande, redactor caiet de sală și Mihai Băileșteanu, realizare grafică. Dacă cineva dorește să-și facă acasă un program de sală poate apela cu încredere la cei doi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: