07 mai 2016

Sandu 4

Mănăstirea Lainici este destul de recentă, 1817. Cam 200 de ani, deși așezământul ei a a fost baza mai multor încercări de construcție sau fundații. Cea care stă în picioare astăzi are mai multe clădiri strânse cetate. A fost terminată în 1817 de câțiva boieri din timpul domnitorului Ioan Gheorghe Caradja și are hramul Maicii Domnului. În 2016 a fost adusă aici taman de la Muntele Athos, din mănăstirea Dohoriu, o copie a icoanei făcătoare de minuni Gorgoepicuus, adică Grabnic Ascultătoare. Vrei o minune, vii până aici. Dar ce fel de minuni, întrebăm. Păi, de la căderea nevestei la așternut, lucru rar în ziua de azi, până la schimbarea guvernului, de la pas cu pas până la confiscarea averilor celor închiși de DNA, de la ALDE la PMP, de la părul care face micșunele la smochinul care face pepeni și multe altele.

În parcarea mănăstirii ne uităm după mașina cu care a venit Isus. Gândeam că trebuie să fi venit din timp ca să se ocupe de lumină, de Paște, de lumânări, de difuzoare. În curtea bisericii cam 2.000 de oameni. Toți îmbrăcați tip top. Tipi și tipe mondene, fără legătură cu credința, că credința asta nu e că vii până aici, poți s-o ai și acasă. Aici vii să te vadă lumea, iar dacă trece și Isus pe lângă tine și te-ai prins în poză cu el te-ai scos. Niște popi cântă. Nu știm unde, că nu vedem până acolo. Noi îl căutăm pe Isus din priviri. Poate îl recunoaștem. Ceva cu plete, cu o cruce în spate, cu un halat pe el, halat ros de vreme, de viermi și de sărăcie. Cu o coroană de spini. Cristos a înviat!!! Adevărat a-nviat!!! Și slujba continuă. Mult. Lumea se plictisește. Are micii pe foc. Mielul. Ouăle. Când să cântăm Cristos a înviat din morți nu cântăm, e o tăcere suspectă. Miile de tineri veniți ca la discotecă nu cântă. Și-au luat lumina și acum fac planuri de băute, de mers la Petroșani, la Tg Jiu sau la Timișoara. Da, unii sunt veniți chiar din Timișoara. Lumea nu cântă nimic și atunci pleacă. Simțind că pierd conctactul cu poporul, preoții dau drumul unei scrisori de la Irineu, un sfânt ceva care nu interesează pe nimeni. E scrisoarea de doctorat a lui Irineu, și lumea se bulucește și mai dihai în parcare. În toată această vânzoleală de Înviere, Isus n-a fost nicăieri. Mulți ziceau că-l găsim la stadion, alții că la gară să ia trenul spre alte Învieri, nu știm câți ziceau că deja e în Franța. Noi ne-am dus la făcătoarea de minuni și-am rugat-o să ne dea sănătate. Găștii toate: Lorenei, Tinei Cumva, Marianei, Corinei, lui Nelu, Relu, mie. Dar sănătate din aia pas cu pas care să ne țină 100 de ani.

Am ciocnit ouă, am băut vin. Am lăsat teveul deschis că poate aflăm pe unde umblă ăla de-a-nviat în noaptea asta. Pe ecran a apărut Gabriela Firea care a spus că de cum ajunge primar general va face contract cu aplicația telefonică cutare din care aflăm în timp real unde sunt gropi în București. Excelent. Numai că aplicația asta există de vreo doi ani în București, și tot îți rupi mașina în orice groapă.

Cam așa ceva.

A suivre, Denis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: