13 mai 2011

Amintiri din Romania

Sint pe picior de plecare, indes haiele si tigarile "ieftine" in valiza si sper sa nu depasesc limita de greutate permisa pentru bagajul de cala. Gata cu vacanta anuala in Romania, unde vin ca sa-mi vad familia, prietenii si dentistul. A, si sa ma uit la televizor. Mult, pina ma ingretosez, ca ce e de vazut la televiziunile romanesti? Birfe, scandaluri; vulgaritati; telenovele si reality showuri cu real people; actori de doi bani, subiect rupte din viata (copii de bani gata, paruieli intre infideli si familiile incuscrite). Televiziuni "serioase" transmitind-o in direct pe Monica ca o salcie plingatoare la portile lui Columbeanu cel pitic. Mi-am pierdut instantaneu respectul pentru Turcescu in clipa in care l-am vazut dezbatind spinoasa si arzatoarea chestiune a incredintarii Irinucai. Reallitatea a devenit brusc (pentru mine) anti-Basescu. Cita ipocrizie, cel putin la Corina Dragotescu, care pina mai ieri il cadelnita pe presedintele aproape reales. De gropi, masini catarate pina pe treptele de la bloc, lipsa de profesionalism a prestatorilor de servicii am mai scris. Despre nesimtirea si lehamitatea romaneasca ar trebui sa fac un blog dedicat. Nici nu ma mai indignez, cred ca am trecut si eu in tabara celor care ii caineaza pe bietii romani si numara zilele pina la plecarea in tara cea aseptica. Asa ca imi iau aspirinele ca rest de la farmacie; zic "nu-i nimic" cind nu mi se da chitanta pentru contravaloarea consultatiei medicale si tot asa. Mai am putin si ma intorc la farmaciile cu paracetamol si la consultatiile scumpe (dar cu chitanta) din Suedia. Cum vremea se va strica garantat in cinstea sosirii mele, sigur voi rabufni in Calimara. Ca era mai bine in Romania. Si chiar e sau poate fi. Cu conditia sa nu te mai lasi mintit, furat si prostit in fata; sa nu-ti mai lasi creierul in masina de spalat numita televizor; sa-ti ceri drepturile; sa nu te mai resemnezi; sa nu mai fii fatalist; sa-l respecti pe cel de linga tine si sa nu-ti faci un scop din a-l fura si-a fi mai smecher decit el; sa te implici, sa-ti pese de ceea ce se-ntimpla in jurul tau; sa nu-ti mai vinzi sufletul pe-o punga de arginti.

23 de comentarii:

  1. Lucrurike se intampla treptat, iar cei ce vin din afara si care au pierdut contactul cu cotidianul romanesc se regasesc intr-o tara schimbata (in multe parti in rau), nu aseptica ci septica, cu oamni blazati si resemnati, manati de la spate ca niste boi de biciuri ale societatii comerciale Politica SRL si a altor magnati cu marunte sau mai putin marunte interese economice. Cei mai mari isi inchipuie ca tara le apartine si pana una-alta asa si este. Ne lasam furati, umiliti, mintiti. In tara in care liberalismul se uneste cu comunismul (atat minunata alianta cat si PD-L sunt la fel de inscriptibile in enuntul de mai sus), in tara in care ti se spune ca o duci bine de parca tu nu ai sti cum o duci, in tara in care daca incerci sa te revolti esti lasat sa urli ca prostu', lumea trecand pe langa tine si zicand ca esti nebun, in tara in care statul iti baga mana in buzunar ca un talhar iar banii tai nici macar nu ajung in buzunarele statului ci ale celor care il "carmuiesc", in tara asta - zic - ti se face lehamite si-ti vine s-o tunzi oriunde, numa' sa scapi de tot si de toate.
    Si-ajungi in alt loc, unde - stupefactie! - aceleasi lucruri se intampla... Poate mai mascate, poate mai ascunse si sigur la nivel mult mai inalt atat financiar cat si de substanta.
    Eu continui sa cred ca noi nu excelam in nimic. Totul este un diletantism inocent: chelnerul nu stie sa serveasca si sa se comporte, dar stie sa adune la nota si data; politicianul te minte, dar te minte prost, asa incat te prinzi imediat (daca nu esti tolomac); femeia de serviciu nu stie sa faca curatenie, dar e nervoasa ca e platita prost uitandu-se curgandu-i balele la fluturasul directorului; ne minunam "ce masini bengoase" si-au cumparat unii cu stare, si intrebam cu trufie proprietarul "cat consuma?", laudandu-ne ca Tico-ul nostru conduma mult mai putin; cumparam masini bengoase, sport, pe care le rupem in gropile de peste tot...
    Drum bun in Suiedia, Aida, si mai hai la anu'... sa ne mai vezi ca un outsider si sa ne mai atragi atentia... cate-odata, avem nevoie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aida... vremea e "stricata" deja - stia ca vii :)) asa ca iti urez doar BINE AI REVENIT!

    @Vlad: sesizez, nu o "usoara" ci o mare "urma de ironie" in comentariul tau! Nu am nimic de comentat deoarece fiecare isi expune parerea si fiecare incearca sa isi "impuna" punctul de vedere cu... deja clasica metoda de a da vina pe capra vecinului si uitand sa se mai uite dimineata in oglinda (remarca asta o fac impreuna cu intrebarea: Cat din ce a scris Aida mai sus este FALS? ) iti spun eu: NIMIC!
    Si iti mai pot spune ce este FALS in comentariul tau: urmatoarea afirmatie: "Si-ajungi in alt loc, unde - stupefactie! - aceleasi lucruri se intampla... Poate mai mascate, poate mai ascunse si sigur la nivel mult mai inalt" - si te si "lamuresc" de ce : aici unde sunt momentan... Finlanda, nivelul de coruptie a crescut! OK... problema de care ESTE INGRIJORATA STATUL (deci statul este ingrijorat, ok?) este ca.... in ultimii 3 ani procentul de coruptie a crescut de la 0.0% la... fatidica cifra de 0.1%!!! Nu ar fi nici asta o mare gaselnitza avand in vedere ca populatia aici este de 5 milioane locuitori iar functionarii publici sunt matematic vorbind mult mai putini decat in Romania! Toti veti spune: ei si ce... mare fas... in toata lumea exista corupti si coruptie, problema STATULUI de aici este ca el ca STAT... doreste ca aceasta cifra RUSINOASA sa ramana asa cum a fost multi ani: 0.0%.... si asta o spune STATUL nu CETATENII CONTRIBUABILI, stat care FACE CEVA SA OPREASCA ACEST FENOMEN!
    Paralel vorbind despre Romania, tara in care majoritatea afirma ca 80% din angajati sunt corupti iar STATUL deja detine procentajul maxim de 100%... aici nu mai este vorba despre "diletantism inocent" asa cum spui tu.
    Romanul in "general" are 3 principii... (pe care le foloseste de multe ori ca "scuza")
    1- Ce nu stie.... nu il priveste!
    2- Ce stie... il multumeste!
    3- Ce VEDE... IL UIMESTE!
    Si sincer... e dreptul nostru de a fi uimiti de ceea ce vedem de fiecare data cand ajungem in Romania (asta fara a pierde contactul cu realitatea- in fond definitia de realitate (cred ca) este: "Existență efectivă, obiectivă; fapt concret, lucru real, stare de fapt; adevăr" intalnita in MOMENTUL PREZENT, nu? La anu`... va fi realitatea anului viitor, previzibila sau imprevizibila, si multi vor avea de ales intre a spune: "Nu s-a schimbat nimic" sau "S-a schimbat ceva". Daca va fi de bine sau de rau.... asta ramane la atitudinea fiecaruia, eu ma "ghidez" pe principiul Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
    Ps: Scuze Aida (ptr monologul meu)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Nimeni.
    N-o fost monolog, uite ca e dialog. Obisnuiesc sa raspund celor care au ceva de spus (bun sau rau).
    1. Nu stiu unde e ironia. Nici gand! Eu nu am contrazis articolul Aidei, ba din contra. Cate-odata, copilul tau crescand langa tine si vazandu-l zi-de-zi, ai senzatia ca nu creste. Si vine o ruda care n-a mai fost pe la tine de 3 luni si-ti zice: "Mama, ce-a crescut!". Si abia atunci constientizezi si tu lucrul asta si faci un bilant a ceea ce s-a intamplat de cand ruda ta nu a mai fost pe la tine. Si asta nu e rau deloc. Asta vroiam sa spun.
    2. Sunt inscriptibil in imaginea pe care am conturat-o cu privire la cetatenii de rand, nu ma ascund, nu ma dau dupa desht.
    3. Cine publica procentul din paradisul necoruptilor? Iarta-ma, dar NU CRED in cifra de 0,00! Nici in ruptul capului nu ai sa ma faci sa cred. Poate sunt stupid, dar 0 absolut nu exista. Orice sondaj are marja de eroare... cam cea mai mica este de 2%! Asta nu inseamna ca nu stimez o tara in care coruptia este extrem de redusa. Insa, te asigur, coruptia este atat de bine mascata, incat nu ai cum sa o percepi (acolo unde oamenii sunt destepti). Aici, pe langa faptul ca politicianul sau functionarul este in genere prost, e si nesimtit, durandu-l la basca daca ii spui ca e hot. Asta e diferenta pe care incercam sa o subliniez.
    4. Statul suntem noi, toti cetatenii tarii, o institutie impersonala care are datoria de a ii ajuta pe cei cu nevoi, de a crea, spre bunastarea componentilor sai premizele dezvoltarii si bunastarii. Din cauza asta, cand statul devine hot, bandit, se numeste ca ne furam caciula. N-ar fi o mare nenorocire ca statul sa isi umple buzunarele ca apoi sa cheltuie banii in folosul cetatenilor. Problema apare abia cand o mana de talhari devalizeaza statul.
    4. Imi sustin in continuare afirmatia ca romania se scalda in diletantism. Aproape nimeni nu se pricepe in mod serios la nimic. Zilnic ies mii de absolventi de institutii de invatamant mai mult sau mai putin superior analfabeti. Nici macar hotia nu are staif. Aici ori se fura cu nesimtite, ori se fac gainarii. Nici la asta nu ne pricepem.
    5. Sunt de acord, "Ceea ce nu stiu nu ma poate afecta" si "ceea ce vezi nu este adevarat" :))
    In esenta, ma simt la fel de blazat, scarbit, ingretosat... (chiar nu gasesc cuvantul care sa exprime starea) ca si ceilalti din jurul meu. Mi-e teama ca mare lucru nu e de facut... decat sa luam parul cu totii si sa ii alungam pe hotii astia...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vlad- multumesc pentru raspuns.
    Un "sfat" daca imi permiti, referitor la fraza: "Mi-e teama ca mare lucru nu e de facut..." poti face ceva: poti deveni "EMIGRANT de profesie" asa cum spunea Aida intr-o descriere(si imi place foarte mult descrierea asta facuta de ea). Sau... tot Aida da un alt "sfat" poate cel mai important "Cu conditia sa nu te mai lasi mintit, furat si prostit in fata... - .... sa nu-ti mai vinzi sufletul pe-o punga de arginti."

    RăspundețiȘtergere
  5. domnilor, va multumesc pentru lungile si elegantele comentarii! mai ca-mi vine sa va fac scriitori asociati la Calimara, ca prea le ziceti bine:)sigur se pot schimba lucrurile in tara asta, depinde numai de noi - cind ne-om da seama! inceputul nu e greu: sa parcam masina regulamentar, de exemplu. si Primaria sa construiasca parcari in sensul asta. si asa mai departe, dupa cum zice Vasile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aida.... eu mi-am cerut scuze de la inceput. Sa inteleg ca scap de "urecheala"???

    RăspundețiȘtergere
  7. Este regretabil si mai ales hilar ca in anul 2011 mai exista oameni care cred cu tarie ca stanga = comunism. La fel cum este de neinteles pentru mine de ce sunt contrazis atunci cand spun ca exista o parte a poporului care nu isi intelege istoria iar apoi, la cateva zile aceeasi persoana vine si spune public ca romanii sunt "in genere prosti". Tot la capitoul mirari intra si aruncarea pe celalalt a jegului profund si punerea monopolului pe perfectiune atunci cand x sau y se refera la persoana propie. De ce este de vina numai politicianul ci nu si cel care il voteaza? De ce e de vina numai functionarul ci nu si cel care ii da spaga sau care nu apeleaza la politie? De ce este de vina numai celalalt iar noi ne asumam perfectiunea ca si insusire apriori a noastra?

    RăspundețiȘtergere
  8. Vaz ca esti (inca?) optimista. Cu o multime de if-uri in postfata. Io nu pot fi. Pentru ca romanii saraciti -intentionat?!- nu vor refuza pomenile.
    Chiar as vrea sa fiu teleportat in 2012. Si nu din cauza cataclismelor promise de (auto)bagatorii in seama.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Eugen: Am spus ca POLITICIENII si FUNCTIONARII sunt de regula prosti... Schimba-ti ochelarii! Si da (regretabil!), stanga, ca si dreapta nu au reusit inca sa se dezbare de comunism. Oricum, chiar si socialism daca l-am numi pentru a-ti face tie placere, tot gaunos, pagubos si generator de coruptie e. Iar daca vei citi mai jos, vei vedea ca singur, fara ajutorul tau, ma bag in aceeasi oala cu toata lumea pe care am descris-o... Si poate ai sa dai tu raspuns la intrebarile tale... ca doar n-or fi retorice!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Nimeni: Am incercat-o si p-asta cu emigrarea, cate-odata ma mai incearca gandul. Am incercat si-n SUA si-n Franta si-n Germania. Nu ca nu as fi avut paine pe masa sau job bun, dar nu m-am putut rupe de pamantul, apa si oamenii de acasa. Poate suna pompos sau din contra stupid, dar asta este adevarul. Raman aici si fac asa cum face marea parte a romanilor: ma scald in autosuficienta :))

    RăspundețiȘtergere
  11. draga mea, sa iti fie de bine sederea in romania si data viitoare cand vii mergi mai des si in mai multe vizite, da mai multe telefoane, umple-ti timpul ca sa nu mai apuci sa arunci cu ochiul si sa iti prinzi urechea in televizor. Cere chitanta doctoruli ca el e ca si barbatul dator sa incerce :)) si, bucurate cat mai poti de tigarile ieftine si de aspirina data rest ca cine stie pentru cat timp le mai gasesti asa... si sa dea domnul sa nu ai nostalgii si sa spui: - ce bine era cand veneam acasa si taxiul costa cat o calatorie cu transportul in comun din suedia, si ce naspa ca la dentist platesc pe o plomba cat era un implant anul trecut :p... te pup si iti doresc sa gasesti cald si bine acasa >:D<

    RăspundețiȘtergere
  12. Vlad, ai grave lacune de logica. Functionarii si politicienii tot romani sunt fratie, aia nu sunt polonezi sau vietnamezi, sunt romani, romanasi de-ai nostri, neaosi, locali, nascuti in spatiul carpato-danubiano-pontic. Ce e asa de greu? Aia nu sunt romani in acceptiunea ta nu foarte larga, sau cum??????? Booooooooo. Gandesti ca Basescu, pentru a avea dreptate spui vrute si nevrute dar care nu e musai sa aiba legatura cu realitatea noastra a tuturor. Fac eforturi sustinute de a te considera un partener egal de dialog, dar observ ca ma tragi de fiecare data la un nivel la care nu doream sa ma mai intorc. In fine...

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Eugen: Nu ma mira ca logica elementara ti-e straina si ca lectura nu-ti induce nimic in neuroni (dac-o fi vre-unul)... Asta e, nimeni nu-i perfect. E minunat ca tu stii cum gandesc eu sau Basescu, nenea Mercedesu'. Am sa te rog, insa, sa ai deosebita amabilitate de a inceta cu apelative de gen "ba", "bai", "bo", "ma" sau "fratie" (nu-s frate cu tine, m-a ferit sfantu') si alte asemenea de pe scara ta de bloc. Acum ma exprim direct si lasand eleganta la o parte: ma jignesti si nu accept, nu suntem la piata si nici pe maidan. Este problema ta daca tu nu accepti si nu pricep ceea ce zic si da, stiu, atunci cand argumentele lipsesc, oamenii de genul tau incep sa injure, sa jigneasca. Si cand si repertoriul acesta ia sfarsit, trec la bataie... Atat te duce mintea, atat faci...

    RăspundețiȘtergere
  14. Erata: "Este problema ta daca tu nu accepti si nu pricep" se va citi "Este problema ta daca tu nu accepti si nu PRICEPI"...:))

    Iar in logica lui Eugen, daca zic despre-un om ca-i prost, atunci el fiind ruman inseamna ca toti rumanii-s prosti iar cum rumanii-s oameni toti oamenii sunt prosti, iar daca oamenii fac parte din regnul animal inseamna ca tot ce misca-n lume e prost... si asa mai departe, ca sa citez un clasic in viata. Mare ti-e gradina...

    RăspundețiȘtergere
  15. dragi baieti, ati combatut atit de mult incit nu prididesc cu cititu'! nu stiu daca sa va urez impacare grabnica sau cit mai multe comentarii in contradictoriu, ca-mi plac:p

    RăspundețiȘtergere
  16. draga Cati, lucrurile sint cu dus si-ntors:p o fi plomba cit implantul aici, dar tot aici avem asigurare medicala, deci ne luam banii inapoi. la calatoria cu autobuzul iarasi e un schepsis: biletul dureaza o ora, daca ai abonament e mai ieftin, 2 luni de vara ai un abonament cu calatorii nelimitate... la televizor ma uitam seara inainte de a adormi, dar asta nu conteaza. nu legatul drobului de sare e solutia. daca bagam gunoiul sub pres tot murdar e. nu ma bucur ca mai exista aspirina cind mi se da ca rest, iar chitanta am cerut si nu mi s-a dat, ca a uitat chitantieru' "dincolo" (doctor cu doo cabinete, de') si "oricum nu cere lumea chitanta". nu am nostalgii sau am putine, fac comparatii si arat ceea ce mie mi se pare anormal sau diferit de tara in care traiesc momentan. tigarile sint "ïeftine", pentru ca raportate la salariul romanului sint chiar foarte scumpe. samd te pup

    RăspundețiȘtergere
  17. In fine, nu ma cobor la acel nivel intelectual in care ar trebui sa iti si raspund la ultimele tale postari dragul meu Vlad. Diferenta intre mine si tine este ca tu nu ai cum sa ma jignesti pe mine, caci nu ai aceasta capacitate de a gasi ceva care sa ma jigneasca (cum ridicol incercai mai sus) iar eu te pot face de ras la orice ora. Din pacate simtul ridicolului pare ca lipseste cu desavarsire la tine si a continua aceasta discutie ar insemna ca ma cobor la nivelul tau de intelegere folosind mijloacele tale, ceea ce este retrograd. Iarasi iti dau dreptate, asa este cum spui tu, ai dreptate, te rog sa ma ierti, m-am inselat (din nou). Acum privind mai atent ceeaa ce s-a scris imi dau seama ca in fapt ai avut dreptate tot timpul. Scuze din nou. Asta chiar ca a fost ultima oara cand vorbesc cumva dand si o foarte mica atentie unei persoane total neimportante pentru mine cum desigur esti tu. Probabil ca ma voi limita la a citi ceea ce scriu Aida si Vasile. Cu tine prezent in acest blog consider ca este umilitor pentru oricine a face vre-un comentariu caci bolnav fiind ai darul de a duce dialogurile intr-un absurd din care este imposibil a iesi cumva.

    RăspundețiȘtergere
  18. p.s. Nu te considera jignit cand spun ca esti bolnav, considera mai degraba un semnal de alarma amical pe care cineva il poate trage si care probabil ca te va ajuta sa iti invingi limitele. Esecurile tale pe oricare meridian al globului unde probabil ca altii au gasit prosperitatea este posibil sa nu fi fost intamplatoare. Gandeste-te inainte de a te revolta si incearca sa vezi ceea ce ti-am transmis eu si nu numai eu, si persoane absolut neutre de pe acest blog. Sa zicem ca cu mine ai ceva personal de impartit, ca ura ta fata de mine a atins cote paroxistice si ca nu vezi nimic pozitiv in ceea ce scriu, dar cred ca semnalele catre tine au fost mai multe si le-ai ignorat pe toate. Mergi la un psiholog si stati de vorba, nu este umilitor. In fond si la urma urmei nu trebuie sa stie nimeni, o poti face in totala discretie. Pe mine poti sa ma urasti in continuare daca asta te face fericit, oricum pentru mine nu contezi astfel ca imi este totuna despre sentimentele tale. Dar gandeste-te ca lasand asa totul e posibil sa ajungi intr-un punct din care intoarcerea poate fi dificila. E pacat, pari un tip bine intentionat.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Aida: pai ce impacare, tie iti pare ca eu sunt certat cu cineva? :) Acum, pentru ca imi place sa cred ca sunt un om decent, voi evita sa mai intru in dialog cu Einstein, in fond si la urma urmei m-am saturat ca numai el sa aiba dreptate intr-un final si sa imi dau seama cat de tare ma insel de fiecare data. Practic este o lupta cu propia-mi prostie, de fiecare data vad cat de prost sunt si el cat de inteligent este si cum are el dreptate si eu ma insel de fiecare data...... NU are rost, e clar ca ce spune el asa este. Opinia mea e oricum apriori gresita, ce rost mai are dezbaterea daca stim asta deja, nu? :) Sper ca nu sunteti rude. Daca sunteti oricum nu semanati deloc. Dar deloc Aida!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Am spus si mai devreme si cu asta consider ca s-a spus tot ce era de spus: Mare ti-e gradina!

    RăspundețiȘtergere
  21. MAI, NENE, DAR MAAARE TI-E GRADINA!

    RăspundețiȘtergere
  22. Vlad: eu de n-am mai urmarit discutia voastra, de la un punct incolo, dar am impresia ca nu va cititi comentariile unul altuia, daramite sa le intelegeti. in fine. eu ma bucur ca articolele mele atita spiritele:D

    RăspundețiȘtergere
  23. :) Eu, unul, citesc... Si si pricep ce vrea cate-unu sa scrie. Si nu mai zgandari, ca iar incepem! :)))

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: