11 martie 2010

Compunere despre primavara

Mi-am dorit atit de mult sa fiu data de exemplu si uite ca mi-a reusit.

Sa fiu citata, copiata, pastisata, pusa pe piedestal si apoi in Istoria Literaturii Romane a lui Calinescu, reviziuita si adaogita.

Cu celebra « Compunere despre iarna », de departe number one-u’ in cautarile pe internet si aterizarile la mine pe site.

Cum iarna a venit intr-o zi de marti, primavara a picat intr-o zi de joi, cam nehotarita si cu ploaie multa. Ghioceii rasarisera deja in februarie, intr-o simbata seara.

Cum vine primavara, se intorc pasarile migratoare – unele sint obosite moarte si atunci ramin cu ciocurile infipte in ce-apuca - , iar testoasele isi croiesc drum prin iarba proaspata pina la iaz.

Daca nu ninge, ploua cu tot feluri de coduri colorate, iar unii sateni isi vad casele si terenurile agricole inundate. Anul acesta fiind electoral, vor rasari miraculos case noi, ca ciupercile dupa ploaie, semanate de miliardari generosi si, daca-l mai tin buzunarele, de partidul de guvernamint.

Tot pe vremea asta iese taranul cu plugul si boii antemergatori sa semene ce mai e de semanat, ca sa aiba ce plivi, rari si culege in vara si toamna ce se prefigureaza – daca nu vine sfirsitul lumii intre timp.

Pina atunci copacii isi vad de treaba : se umfla mugurii pe ei, infloresc, da frunza, creste fructu’, se pun bazele recoltei bogate si pline de pesticide din sezonul vara-toamna (cum am precizat mai sus).

Pai ploi am zis, pasari calatoare, rasaduri, muguri la fel… Ce-a mai ramas ?

Martisoarele de la inceputul lunii martie, cele 99 de mucenici, deci pahare, postul Pastelui (haida de) si Pastele cu vacanta lui cu tot.

Primavara e un anotimp tare optimist !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: