13 martie 2010

Cuvinte care ma enerveaza

Deschid o noua serie de articole in Calimara, despre cuvintele care imi pica greu intre ciocanel si nicovala. Primul dintre ele este ecologizare. Adica substantivul derivat din verbul a ecologiza = ecologie + sufixul -iza. De ce a fost nevoie de neologismul asta cind putem folosi, foarte firesc, a curata / a face curatenie?! Foarte simplu. Ziaristul roman e foarte iubitoriu de comunicate de presa ale administratiei, care, la rindu-i, e in perfecta sinergie cu limba de lemn. La obiceriuri noi, vorbe noi. Astfel, ecologizare = curatare cocina de porci, adica adunare de conserve si peturi, prezervative si sticle de bere, chistoace si ambalaje de cipsuri. Ca ne e jena s-o dam curat romaneste cind e vorba de strins mizeria altora. Strimbam din nas cind ni se atrage atentia ca am aruncat pe jos servetelul in care tineam gogoasa halita cu doua secunde mai devreme. Ne scade rangul daca sintem chemati la dat cu matura in fata blocului. Folosind cuvintul asta pompos, actiunea in sine ramine cocotata in sferele intelectuale, departe de mirlanul care-si scutura scrumiera pe cind se plictiseste la semafor. Ecologia e distractia de week-end. Datul cu sapa e noul sport la moda. Plantatul de copaci e un must si da bine pe profilul facebook. Nu mai bagam mizeria sub pres. Ecologizam.

3 comentarii:

  1. Pai daca-mi permiti sa lungesc lista cu:

    Trenduri (adio tendinte) si trendy (sau trendi; cine zice "la moda" e dercrepit, mucagait, igrasios, anacronic)

    Dizabilitati (nu mai are nimeni nici un handicap, nici o infirmitate, ce bine... cuvântul însa are viata scurta, ca-n curând o sa ne luam dupa americani si sintagma lor despre persoane cu "different abilities", astia nu mai ai nici ologi, nici schilozi, nici slabanogi, deh)

    Conditionalitati (rahat, ce conditii ? nu, tata, e outfashioned)

    Mentenanta (adica moarte întretinerii... ia zi, tu platesti mentenanta la apartament ?)

    Agabaritic. Puah. Adica imponderabil la dimensiuni, sau cum vine asta ? Fara gabarit ?

    A accesa. Vacs albina. A accede la... e interzis, hauileo accesa-ti-as

    Targheturi. Beurk. Aido Be, tu tragi cu arcu' la targhet ? Nu ? Bine.

    Traiasca newspeak !

    RăspundețiȘtergere
  2. am luat nota despre propunerile dvs, le vom cecui si analiza. daca putem sa tragem avantaje din punctele respective, le vom developa in posturi pe blog.
    amu' sa-ti raspund la chestiuni:
    - eu platesc sarje la apartament
    - nu trag cu arcul ca n-am flese.
    tinem in atingere

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici as avea un punct de vedere ceva diferit. Mai degraba raspandirea cuvantului ecologizare vine la partidele ( de la noi sau de aiurea) ce-si zic ecologiste.
    @Alexandru,
    Agabaritic este un cuvant tehnic. Exprima ideea ca un vehicul, un obiect (utilaj)nu indeplineste cerintele (de gabarit, distante) de incrucisare/ subtraversare ( in principal) cu alte obiecte/instalatii ( linii electrice, poduri, sosele, etc.)

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: