06 aprilie 2015

Get on up

Hai să aşteptăm şi noi Floriile ca lumea, ca să nu zică lumea că nu aşteptăm Floriile ca lumea. Aşa că ne-am zis să terminăm cu filmele de la Gopo. Mai aveam de văzut Al doilea Joc al lui Porumboiu, şi Toto şi surorile lui al lui Alexandru Nanau. Sau Nanău. După cum e filmul n-are nicio importanţă.

Al doilea Joc are la început o secvenţă din fotbal cumva şi ne-a sunat telefonul. Era Moş Crăciun care ne întreba ce să ne aducă de Florii. Io am zis de filmul lui Saizescu din 2006, ceva cu Păcală, film antologic la care râzi până te-nchid la Spitalul 9, iar Tina Cumva a zis că să-i aducă nişte măslini, cireşi, lămâi, portocali şi ananaşi ca să planteze la ţară. Moşul a venit cu sania, a parcat pe stradă, a descărcat, ne-a întrebat la ce ne uitam, i-am spus că la Al doilea Joc al lui Porumboiu şi el ne-a spus: puneţi-vă altul.

Am pus Toto şi surorile lui al lui Alexandru Nanau. Nişte ţigani spală pe jos, alţii dorm, alţii se injectează că au gripă iar alţii sunt la Poarta Albă. Taman atunci ne-a sunat telefonul. Era Moş Crăciun care ne-ntreba ce să ne aducă de Florii. Noi i-am spus că a mai fost la noi acu' o juma' de oră, el nu şi nu şi-ntr-o secundă a fost la poartă. I-am arătat cireşii, lămâii, io fişa de internare de la 9 şi şocurile electrice datorate filmului lui Geo Saizescu, dar el nu şi nu. La plecare a zis că ne pierdem timpul cu Toto şi surorile lui, că să-l schimbăm, că ne lasă el alt film. Ne-a lăsat Get On Up.

Get on up, film produs de Mick Jagger, este un Biopic al vieţii lui James Brown, celebrul funkist şi soul man al secolului trecut. Un derbedeu, un tip primitiv cu o fabuloasă intuiţie a talentului său, cu fler desosebit spre calitate, cu o paleta extraordinară de interpetări. Un geniu, dacă scădem sau uităm comportamentul lui de bădăran adresat nevestelor, iubitelor, muzicienilor din bandurile cu care s-a ilustrat.
De văzut. Neapărat.

Discutăm cu câţiva prieteni despre muzica, coloana sonoră din filmul românesc. Ne-a auzit Moşul şi a zis că nu mai vorbeşte cu noi niciodată. Aşa că am tăcut. Şi, în definitiv, despre ce am fi avut a vorbi? Despre care muzică din filmele româneşti? Dar despre care filme? Câţi din regizorii români ascultă muzică? Şi de care? Că în filmele lor nu se vede şi nu se aude nimic. E vreunul din ei Martin Scorsese ca să facă Biopicuri Iris, Cargo, şi aşa mai departe? Aş.

Denis

2 comentarii:

  1. http://stilsimona.ro/wordpress/6 apr. 2015, 09:51:00

    Dur, dar măcar când vine vorba despre sunetul din filmele românești și tot are dreptate ! Ar trebui subtitrate chiar și pentru români. În rest, las criticii cu diplomă să comenteze pe blogul lui Denis...

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: