13 ianuarie 2012

Integrare?

Azi am dat peste un articol publicat pe suedia.se, site-ul romanilor din Suedia. E vorba de un articol mai vechi, reinviat dupa 2 ani, dovada ca istoria se repeta. Si se-ntimpla in orasul in care locuiesc acum, in cartierul Rosengard, despre a carui parfum de inchisoare am mai scris eu. Concret: musulmanii ("arabii") simt nevoia sa traiasca dupa cum vor muschii dumnealor si nu (prea) sint interesati sa se integreze in societatea suedeza. nu prea mai inghit modelul suedez, doar desfac buzunarele pentru ajutoare. Care sint numeroase. Basca replierea suedezilor de bastina care, in numele corectitudinii politice, o lasa mai moale cu spiritul si traditiile suedeze. Cum sa nu se revolte (intim, deocamdata, si la cabina de vot) suedezul de rind? Uite asa se-nalta dreapta si, mai ales si din pacate, extrema dreapta.

6 comentarii:

  1. buei, chestia asta, cu lumea arabă, mă depăşeşte. cert este că mi se pare că, în numele unor libertăţi faţă de unele rase, se ajunge la dezavantaje crase făcute propriilor cetăţeni.
    mi se pare de bun simţ ca, atunci când mă inviţi la tine în casă, să respect regulile familiei tale, ca fiind cea care mă primeşte, nu să impun eu regulile mele! dar, mă rog, oi fi io de modă veche.

    RăspundețiȘtergere
  2. da. si pe mine ma siciie din ce in ce mai mult discriminarea pozitiva. si io ma integrez fara sa cricnesc: in Franta maninc camambert si scoici, iar aici hotdog local. ba mi-am pus si stea in geam de Craciun si m-am apucat sa invat limba aborigena.

    RăspundețiȘtergere
  3. ..... Mai bine tac.... `tu-le mama lor! De ARABI!
    Cu negrii nu am nimic si culmea: si o mare parte din ei sunt musulmani!!! Dar "frate".... vad negrese la casa la Lid`l, spaland vre-un geam prin vre-o institutie, in piata vanzand cartofi, dand cu o matura pe strada sau arenjand parul vre-o unei doamne cochete intr-un salon de lux..... Pe somalezul negru ca taciunele...il vad tragand de covrigul autobuzului la 5 dimineata sau il aud impartind ziarele la 3 noaptea.... imping carucioare sau schimband (automat) o bena de gunoi.... pe cand ARABII???
    Unde ai vad???? Pe holurile la emigrari, la social, la somaj... cu cate 20 de purandei dupa ELE... cu baticele in cap si fustele pana in pamant (si negresele sunt musulmane si ar trebui sa poarte batic nu?)Le vad cu carucioarele GOALE (sau pline de cumparaturi in loc de copii) in statiile de autobuz asteptand sa: i se lase autobuzul pe o parte ca sa poata ele sa urce si mai ales: sa beneficieze de GRATUITATEA CALATORIEI: adultii cu carucior sau cu copil sub 3 ani nu platesc bilet.... Le vad stand cioatca in parc la barfa vara spargand seminte... Pe arabi???? Pe ei ai vad cate 5-6 in pragul fiecarei asa-zise pizzerii stand cioatca si ei agitand margelele in mana dar fluierand si comentand orice tipa care trece pe strada.
    Ai vad mereu in centrele comerciale la terase cu o cafea in fata asteptand mereu vre-o "combinatie"... asa cum erau valutistii nostri odata prin receptiile hotelurilor, Ai vad taind frunza la caini si cerand mereu "drepturi" pe care statul finlandez.... in dobitocia lui i le-a acordat acum 20-30 de ani, cand i-a adoptat in tara asta sperand ca..... vor creea o forta de munca noua (platitoare de taxe si implicit pensii) care vor asigura continuitatea tarii si poate.... vor reintoarce favorul facut de finlandezii care acum 20 de ani munceau si din taxele carora au fost: hraniti-scoliti-gazduiti-imbracati..... Acum acei finlandezi sunt batrani.... fara putere de munca.... iar banii lor de pensie cheltuiti atunci... ar fi trebuit sa se reintoarca acum din munca arabilor INTEGRATI! Se pare ca.... asta este una din micile-mari tzepe pe care si le-a luat statul asta!!!!
    Dar cum nici un deal nu este fara vale.... duminica viitoare sunt alegeri noi ;) Atunci sa vezi: alte bordeiuri, alte obiceiuri! Finlandezul are memorie de elefant si "de obicei" te arde cu zambetul pe buze in mod diplomatic!
    Ce e naspha? e naspha de ceilati... "restul"... de imigranti, ptr ca tara asta e construita pe principiul (socialist): Toti ptr unul....unul ptr toti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nimeni, da' mult ai mai tacut!! :p eu ii vad si conducind taxiuri, autobuze. am mai pomenit eu de prietenul meu irakian care face o pizza dezastru, da'o face in circiuma lui ziua, iar noaptea e taximetrist. n-as generaliza, desi am in spate si experienta franceza - unde nu am avut contacte prea multe, dar am vazut cum creste antipatia si acum aflu, inmarmurita, ca si reprezentantii guvernului au discursuri rasiste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aida: arabii tai sunt harnici... ai mei sunt lenesi tare comparativ cu negrii!
    In franta.... stiu ca situatia e tocmai invers: somalezul si tunisianul stau si freaca popicul la o mica combinatie cu margele artizanale iar Arabul trage la shaiba...
    Diferenta o face cred faptul ca..... in Franta arabul nu este platit sa stea degeaba ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. e-adevarat! nimeni nu mai e platit sa stea degeaba in Franta, nici macar francezii cu pedigri. abia se descurca cu ajutorul ala minim. noorc ca inca mai fac copii, chiar si 3, si atunci se aduna alocatiile. arabii si negrii au si ei copii multi, asa ca se descurca. iarasi n-as generaliza, sint si negri care muncesc din greu, unii la negru, unii-si platesc impozitele, si tot expulzati.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: