31 iulie 2016

Dialog cu Hillary Clinton la parada gay din Stockholm

Asa suntem noi, trăim în cea mai cruntă realitate: vrem să fim în fiecare zi eleganți, vrem să stim ce se discută zilnic în CSAT-ul român, adică dacă trebuie să fim vigilenți cu terorismul ăsta internațional, vrem să stim dacă acelasi CSAT ne îndeamnă, când suntem în străinătate, să băgăm ochii la armate străine, vrem să fim rasi zilnic si asa mai departe. Asa că ne-am dus să vedem schimbarea gărzii regale suedeze. Să vedem câți cai au, ce săbii, ce pinteni, câte coifuri, câte scuturi si dacă ostasii au luat solda, toate astea ca să spunem la noi la CSAT. Pentru că CSAT-ul ăsta are grijăclădirile de noi, de români: nu taie pădurile, nu lasă copiii să abandoneze scoala, se ocupă de inundații, promovează numai literatura scrisă de Visniec si Cărtărescu si altele tari de tot, care fac ca să ne simțim în siguranță.

Pe drum, spre palatul regal, dăm de parada gay. În aceste zile, Stockholmul este capitala gay mondială. Steagul curcubeu este pe toate clădirile, în toate magazinele, le poartă sumedenie de tineri prin oras de ai putea spune că Stockholmul este un urias curcubeu. Ne instalăm la cordonul făcut de poliție. Cu aparatul. Că aveam voie să facem fotografii. Suntem zeci de mii de oameni, de turisti, de gură cască. Parada a început la 2 fix. Si a fost un spectacol colosal, comparabil poate cu festivalul de la Rio. În camioane uriase, cu boxe de mii de vați, în costumele cele mai atractive cu putință, costume ce ar face gelos orice făcător de costume din film sau teatru de pe mapamond, într-un vacarm bine controlat, cu bannere care mai de care mai provocatoare sau sociale sau umane au început să treacă grupuri, grupuri de tineri care luptă pentru diversitate. Sunt mame care luptă pentru drepturile sexuale ale copiilor or, echipe de hochei, echipe de rugby, echipe serioase de asistență sanitară, pomiperi, polițisti, africani, surdo muți, terapeuți, brazilieni, tobari din Peru, travestiți, oameni cu dizabilități si asa mai departe.

Un grup de americani din plutonul care trece pe sub ochii nostri o au pe Hillary Clinton cu ei. Este sub formă de placaj urias, cam cinci metri, si asta vrea sa însemne că Hillary va avea grijă de drepturile lor. Văzându-mă în mulțime, Hillary m-a întrebat: Ce-i cu CSAT-ul la voi? A terminat de apărat usturoiul? A terminat cu tactica Mării Negre, aia în care turcii vă fură calcanul si bulgarii turistii? Dar de balerinii de la Operă a scăpat? Dar de Videanu? E adevărat că nu se mai taie fir de pădure si că s-a dublat bugetul la poliție? Erau întrebări serioase, care mă puneau în încurcătură. De unde stia ea ce stia? I-am răspuns că da, că tot înainte, mai ales că vorbea într-o americană cam de pe la Suceava si nu înțelegeam mare lucru.

Acum se împart prezervative si trec câteva regine gay. Cu coroane de aur, cu fuste verzi, în masini de epocă, cu tocuri, mai trec câțive actori suedezi care fac voluntariat si părăsim parada coplesiți. La propriu. Dacă mai avem forță ne ducem pe seară la concertele organizate de ei în oras: Patti Smith nu stim unde, Joan Baez în altă parte si Kraftwerk prin centru într-o sală.

Cam asa ceva, dar să stiți că a fost mai uluitor decât am putut scrie, mai spectaculos si mai atrăgător decât zic rândurile astea. Da.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: