29 iulie 2015

Ceauşescu nu va mai exista

O fi existat Ceauşescu în realitate? El era cel care ne stingea lumina, ne oprea căldura, benzina sau nu ne dădea de mâncare? El făcea cincinalu'-patru ani jumate'? El Canalul? Se pare că nu. Toate relele astea le făceam noi. Noi ne opream singuri căldura, ne aruncam mâncarea şi aşa mai departe. Pentru că altfel ce poţi să spui despre Legea recent promulgată de Iohannis prin care se stabileşte că n-ai voie să mai pomeneşti numele lui Ceauşescu? Adică mai clar, din lege: Cel care a fost acuzat de genocid, nu poate profita sau cam aşa ceva de cultul personalităţii. Deci cum să scrii despre el? Despe Ceauşescu? Că de cântat n-ai voie, de înjurat nici atât, iar să-ţi înscripţionezi tăvile şi tigăile cu numele lui este jale. O să ni se spună că de scris avem voie, că liru liru cu libertatea de exprimare din Constituţie. Noi credem că nu. Constituţia la noi e vorbă goală. Şi dăm un exemplu: Scrie acolo că orice cetăţean român are dreptul la informare, informaţie. Păi, alea sunt informaţii care ni se dau nouă despre Udrea? Ni se spune câte grade au pe umeri Chirieacii şi Ciuvicii care vin la Gâdea? Hm, să fim serioşi. Iar dacă ceri informaţii te bagă la atentat la siguranţa statului.

În sfârşit, ar fi multe de spus. Precum că această lege instaurează cumva dictatura. Şi în altă ordine de idei, să dăm câteva exemple: Cinematografia germană face câteva filme pe an despre Hitler, cinematografia daneză la fel despre năvala tineretului danez în a se înrola în SS-ul german. Rusia cu Stalin al ei nu e mai prejos. Şi nu e nicio ruşine.

În anii 2005, piesa mea O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu de la Teatrul Mic a fost scoasă din repertoriu chiar de directorul de atunci al teatrului, Florin Călinescu, pe motivul real că Valentin Ceauşescu înregistrase la OSIM numele Ceauşescu ca brand. Din clipa aceea na-veai voie să faci chiloţi, fuste, scaune şi alte alea cu numele dictatorului. Dar piesa de teatru ce-avea? Mi s-a reproşat că era ironică, răuvoitoare la adresa lui Ceauşescu. Poftim de vezi democraţie, poftim!!!!

Mi se va spune că doar cine face cultul personalităţii lui Ceauşescu va avea de suferit în urma acestei legi. Noi credem că nu. ba chiar, punem pariu că nu. Şi că vor avea de suferit toţi cei care vor scrie despre Ceauşescu cum vor ei: şi de bine şi de rău.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: