30 mai 2018

Marghidoala, satul cu un singur locuitor


Foto Laura Luca

Mara Cumva a dat ordinul: azi mergem în satul cu un singur locuitor. Undeva pe lângă Boița cum iei drumul Sibiului din Mediaș. Interesant, ne-am zis troscănind la ceapa verde de dimineață. Dar pe la 12 ne-am urnit cu două mașini. Că acolo, a mai zis Mara Cumva, vine un jeep și ne ia și încăpem toți șase. Așa a și fost, numai că jeepul n-avea decât un singur scaun lângă șofer iar în spate era deschis pentru vreo zece oameni. Așa că tovarășii mei s-au așezat în spate cu o oală de ouă la picioare. Și-așa am plecat, din Boița, la Marghidoala. Un drum desfundat rău, ca după război, care te trecea prin tavan sau îți rupea oasele. Dar echipa de atac a rezistat până sus.


Echipa de atac, de la stânga la dreapta: Dl colonel Cutare, Tara 2, Mara Cumva, Laura Luca, jos Dan, și io. Foto, Andra.

Un sat fără niciun locuitor. Părăsit de ani de zila de șașii care s-au mutat în Germania. Un sat care poate concura ca cel mai frumos la toate concursurile internaționale. Cu case în paragină, fără garduri, cu viță de vie crescută în plopi, cu o iluzorie tiroliană peste o prăpastie, cu o biserică săracă rău cu care singurul locuitor, Tara, vrea să admenească turiști. Dar drumul, întreb. Pe unde vin americanii? Păi, băgăm buldozerul și facem drum nou, că ăsta din toamnă până-n primăvară nu merge. Apoi, natura, Aici e lovitua lui Tara, care a cumpărat în timp câteva case și le renovează pe banii lui deocamdată. Bani nu mulți.

Stăm la taclale în căbănuța construită de frații Tara pe tăpșanul de lângă biserică. Ar trebui investiții. Femei. Satul s-a depopulat din gauza lor. Pentru că bărbații lor nu le-au asigurat condiții pentru copii, mașini de spălat, foenuri, apă caldă, cearceafuri curate și altele, pentru că bărbații din Marghidoala plecau dimineață la ceva porumb și veneau seara beți cu câte o găină în spate, un jder, fasole. Când satul a rămas fără femei, bărbații au luat-o după ele și acum sunt în Munchen, Frankfurt sau Berlin. Trebuie bani mulți ca să miști locul. Da, foarte mulți.

Am coborât cu amintiri plăcute: frații Tara, berea, coniacul făcut de ei, viitorul turistic al României, Simona Halep, iluzoria tiroliană pe care ar urma să se plimbe doar Prințul Charles și noi dac-om mai trece pe acolo, că Mara Cumva a zis, hai!!!, și-am șters-o spre Mediaș.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: