07 mai 2018

Legile imbecilității, Carlo Cipolla.

Nu am ce sa mai comentez, cel mult sa ma gandesc la lucrarea "Legile fundamentale ale imbecilitatii umane" de Carlo Cipolla. Dupa citiva ani de la citire, inca nu ma satur sa ii constat valabilitatea. Pe mine m-a ajutat in a nu ma mai autoinvinovatii in fata contactelor daunatoare cu diferiti indivizi. De exemplu. Cartea nu induce o suficienta, ci mai degraba o explicatie stiintifica a... imbecilitatii si prezentei ei nocive in istoria umana. Pentru incitare, in caz ca nu ați citit-o, vă trimit esenta acestei lucrari sociologice si antropologice, legile imbecilitatii!

Legile fundamentale ale imbecilitatii umane sint:

1. Numarul indivizilor imbecili in viata este mereu si in mod inevitabil subestimat de toata lumea.

2. Probabilitatea ca un anumit individ sa fie imbecil este independenta de orice alta insusire a respectivei persoane.

3. Un imbecil este o persoana care cauzeaza pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fara a cistiga nimic in schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma actiunilor sale.

4. Non-imbecilii vor subestima intotdeauna influenta negativa a imbecililor. Indeosebi, non-imbecilii vor uita mereu ca, a avea de-a face si/sau a te asocia cu imbecilii se va dovedicu cu siguranta o mare greseala.

5. Imbecilul este cea mai periculoasa persoana.
Corolarul acestei legi este: Imbecilul este mai periculos decit un raufacator.

Concluzie:
"In timpul istoriei numarul imbecililor a fost constant, tarile care au avut o traiectorie ascendenta au avut in mod inevitabil un procent neobisnuit de mare de oameni inteligenti care au reusit sa limiteze libertatea de actiune a imbecililor.
Intr-o tara aflata in declin, procentul imbecililor este in continuare constant, dar se observa in rindul populatiei o crestere alarmanta a raufacatorilor cu inclinatii spre imbecilitate care ocupa pozitii privilegiate, dar si o crestere a indivizilor neajutorati din cadul celorlalte profesii. Asemenea schimbari in alcatuirea populatiei non-imbecile duc inevitabil la cresterea puterii distructive a procentului de imbecili si declinul devine evident. Iar tara se duce de râpa."

O astfel de țară este România.

D.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: