22 mai 2018

Luli și Buli


Luli și Buli sunt gemene. Atât de gemene că lumea le strigă Lulibuli și ele răspund. Stau la etajul patru. Scara A. Pentru amatori, prin dreptul blocului lor trec 86, 79, 133, 90, 313, 301, căruțe cu caprifoi, scafandri, candidați la ceva, fotografi, balerini și bucătari tineri, mustăcioși. Unul din ei, odată, le-a vorbit. Hei, fetelor, hai să gătim ceva împreună.

Și a ieșit mâncarea Lulibuli care acum a împânzit mapamondul mai rău ca burgerul din ce carne vreți. Iată o simplă rețetă: Se iau câteva Luli bine făcute, bine coapte adică. Se face rântaș din patru cepe ușor pârguite, din alea care dau spre galben cu pistrui, se fierb împreună, se amestecă de zor. În timpul ăsta muiem buli în zeamă de mazăre din aia din care cei cu gută n-au voie, se pune la foc circa o oră și când e gata se amestecă luli cu buli. Se mai adaugă mirodenii: pește congelat, dacă se ooate din plastic, usturoi, chimen, sâmburi de pepene. Odată gata, preparatul LuliBuli se servește în farfurii adânci verzi.

Terminând de gătit, bucătarul se uita fix la Luli, dar și la Buli că nu le puteai deosebi, Nu știu, zău, ce să spun. Ce vrei, zise Luli cu polonicul în mână. Nu știu, ce vrei zise și Buli cu ciocanul de carne în bandulieră. Uneia aș fi vrut să spun c-o iubesc, celeilalte la fel. Așa, și cine te împiedică? E prea fierbinte. Cine? Lulibuli pe care am făcut-o.

Dezamăgite, gemenele Luli și Buli îi fărâmară polonicul în cap. După care puseră sare după gust, leuștean, mărar, apă fiebinte și-l băgară la cuptor. Mirosul ieși pe fereastră. Dărâmă un cireș. Da, cu tot cu cireșe.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: