18 mai 2018

Orice om îi place Regina Șopârlelor


Cu mașina de tuns iarbă și roaba în curtea noastră. Suntem doar noi doi, io și Tina Cumva. Retezăm iarba, o tundem că nu mai încape mașina în curte. Vorbim. Tăiem iarba și vorbim. La Evelin, barul din sat, a băgat diamante. D-alea de calitate. Noi. Mi-ar trebui vreo patru să-mi pun în păr. Și ție mai multe, că să-ți faci alt telefon. O să plouă. Neajlovul a început să curgă circular și din când în când apele lui se ridică la cer și, căzând, irigă pășumile, porumbul, macii. Dar să prindem pește, norii au strigat, d-ăia mari și d-ăia mici. Îi facem piftie și ciorbă. Universul mai trebuie cucerit? De ce? Numai turcii pot ajunge acolo, cu oștile lor în fruntea cărora se afla Semiluna. Simbol. A adus și cataif la Evelin. Mie îmi trebuie vreo două, trei ca să-mi pun în păr, ție mai multe ca să-ți faci un alt telefon. Liniște. Noi nu fumăm, așa că despre incendiu nu putea fi vorba. Da, nu putea fi vorba. Și brusc un zgomot de suită regală.

Pe gard se suise o frumusețe de șopârlă. Am recunscut-o, era Regina Șopârlelor din Obedeni. Frumoasă, plină de viață și de culori, demnă, ascuțită la limbă. Zice: Dacă s-a terminat iubirea, înseamnă că nici n-a-nceput. De-abia de acum încolo. Și-a mai zis: Binele ține mult, iar răul și mai mult. La final: Îmi chem avocatul.

Pe islaz trecea turma de vaci a satului. La păscut. Din turmă s-a desprins o vacă uriașă, cu servietă diplomat și robă de tribunal. Se oprește în fața porții noastre și zice: nu-l supărați pe Dzeu cu păcatele voastre iar pe oameni cu realizările voastre că vă ia mama dracului. Vă bag în cireadă și vă trimit tot restul vieții la păscut. Mă uitam la Tina Cumva. Tina Cumva se uita la mine. Să acceptăm? Păscutul nu e o treabă dificilă. Cazi cu capul de câteva sute de ori pe zi în iarbă, mănânci, te-ngrași și în felul ăsta de poți angaja la Opera din Sydnei. Nu-i cine știe ce.

Așa că ne-am apucat de păscut. La prima ieșire în lunca Neajlovului io am păscut o hârtie de 200 lei iar Tina Cumva una de o sută de euro. Ne-am cumpărat rapid o mașină, aragaz, șosete și chibrituri. Ne-am oprit la Londra. Am sunat-o pe Regina Angliei să ne primească și, deodată, s-a auzit în spatele nostru un glas cumoscut care zicea: Nu-l supărați pe Dzeu cu păcatele voastre. N-ați înțeles nimic, hai înapoi. Hai!!!

D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: