Franta e o tara laica. Cum nu se poate de mai laica. Urlator de laica. In scoli, de exemplu, se interzice purtarea insemnelor religioase. Bisericile sint cam goale in timpul slujbelor – cu exceptia celor la care sint arondate 10 sate sau in timpul nuntilor si botezurilor. In teorie, un preot are in turma vreo 10 000 de oite. Adica sunt foarte putini preoti fata de cantitatea de biserici si credinciosi pe masura. Noroc cu turistii care mai cumpara un pachetel de tamiie, mai aprind o luminare, mai spun un Tatal Nostru sub icoane (in timp ce schimba rolele de film din aparatul de fotografiat).
Ei bine, in tara asta extrem de laica, marile sarbatori religioase sint declarate zile nelucratoare. Nu mai vorbesc de alte zile de sarbatoare, deci nelucratoare, care nu au la baza un motiv religios. Cetatenii isi stiu calendarul de libere pe de rost si-si calculeaza puntile (tot asa li se spune si aici sau viceversa) cu un an inainte, ca sa nu stea acasa la televizor (unde oricum la televiziunile publice nu se transmite nici o slujba in direct) sau sa mearga la biserica.
De-a lungul istoriei lor de greve si baricade in strada, au reusit sa cistige aceste zile libere si concediul de odihna platit.
Acuma sa vedem cum merge treaba pe la noi. Teoretic biserica e separata de stat (desi subventionata, preotul are statut de functionar, Ministerul Culturii si Cultelor – cel putin pe vremea mea -, partide crestine, Becali cu crucea-n mina, Dumnezeu m-a vrut Presedinte etc). In acelasi timp, Presedintele si Primul ministru participa la ceremonia de ungere a noului Preafericit. Banuiesc ca moartea fostului a fost transmisa in direct (dupa modelul papal), incepind cu internarea in spital, continuind cu operatia, agonia, autopsia... Parca vad reporterii cum se bateau pe locul de linga cruce pentru un live cit mai veridic.
Cu toate acestea, la noi in tara abia daca se respecta Pastele si Craciunul (ca zile nelucratoare, nu vorbesc de traditii, post si alte calvaruri ortodoxe). Cind se intimpla se pice aproape de week-end, n-apuca bine romanu’ sa se gindeasca la posibilitatea de a face o punte mica acolosa, ca au si aparut statisticile despre cit pierde economia romaneasca daca nu se lucreaza 2 zile. Bine, am exagerat. Statisticile apar post festum, dupa reportajele cu micii, gratarele si tonele de gunoi lasate prin pajisti si paduri. Ne trebuie injectata urgent o doza de culpabilitate, de parca romanul e programat genetic pentru munca in schimburi. Tot statistic vorbind, petrecem (aproape) cele mai multe ore la serviciu pe cap de locuitor si alea insuficient de eficient.
Romanul se tiraste la serviciu apatic si fara chef. Numai gindul la sfirsitul programului, week-end sau concediu il mai tine in viata. Viata care se suspenda in timpul celor 8-10-12 ore de munca.
Poate ne trebuie mai multa odihna si mai putina ipocrizie.
Colegii mei suedezi au, cred, cele mai multe sarbatori de-a lungul anului. Ca aceste sarbatori sunt de mult golite de semnificatia lor primordiala e o alta poveste. Dar uneori e enervant si neproductiv ca ei sa nu fie la munca si tu sa fii. De-aia nu inteleg de ce macar Vinerea Mare si Sfanta Maria din 15 August nu se proclama sarbatori legale si la noi. Dar, daca de Sf. Maria este la aceeasi data si-aici si-acolo, cu Vinerea Mare ar fi mai complicat... ar trebui si ca Pastele nostru sa coincida mereu cu al lor... iti dai seama cata munca ar fi pentru prelatii decidenti din cele doua puncte cardinale! Iar politicienii doar dupa aia ar putea incepe travaliul extenuant de legiferare...
RăspundețiȘtergereDeci, asa cum multi concetateni au concluzionat deja, avem nevoie de Gigi presedinte! Just kidding si scuip in san! :))
de-aia stau romanii la servici cu zilele? ca decidentii nostri comisionari sa fie oricind disponibili si gata de treaba?
RăspundețiȘtergerepai sa-si ia telefoane mobile! trei patru cinci pentru fiecare retea, ca tot noi le platim.
Ia nu va mai plangeti atata, ca oricum de noi e mai bine. Statul ne plateste, n-avem zile libere, dar ni le luam singuri. Mergeti in institutii inainte de Pasti cu o saptamana si una dupa, sau de Craciun, sau stiu eu cu ce alte ocazii de diferite naturi, si o sa vedeti ca am dreptate. :)
RăspundețiȘtergereCa sa nu mai dau exemplul apropiat sufletului meu cu scoala, unde nu se mai fac ore intr-un interval mult mai mare inainte si dupa sarbatori. Dar daca ziceti ca v-am zis eu, nu recunosc nimic!
de acord, caci romanii mai sufera si de neseriozitate, pe linga celelalte boli profesionale. dar eu tot cred ca, uneori, chiulul e justificat, mai ales din cauza asta - prea putina odihna legala. cit despre ce se intimpla in scoli stiu foarte bine si eu:)))
RăspundețiȘtergerenu stiu frate unde ati facut voi scoala... la noi se studia fara probleme inclusiv in ultima saptmana. ba de multe ori si cu nota la catalog. doar in ultima zi era mai spritz asa.
RăspundețiȘtergeresigur, doar ca tu ai terminat scoala generala acum... urmeaza doua cifre.
RăspundețiȘtergerenoi vorbim mai din vremurile noastre.
oricum nu cred ca vrea nimeni sa generalizeze.