Pe Liana Ceterchi am găsit-o în pădurea de ciuperci. Culegea. Erau şi nişte cireşi acolo şi în timp ce le scoteam sâmburii i-am propus un interviu pentru volumul nostru colectiv, în care adunăm români obişnuiţi care muncesc, iubesc şi ei fără să câştige europarlamentare, pensii speciale sau terenuri în Costa Rica.
care
Foto, Liana Ceterchi.
1. Revoluţia din 1989 a venit şi-a plecat, nu poate fi trasă la răspundere pentru asta. Odată cu acest eveniment s-au lansat tot felul de privaţi în economie şi artă. De exemplu teatrul independent din care faceţi parte prin trupa IF. Cum merg lucrurile, aud că nu prea bine. De ce?
Raspuns: Asa este, nu merg bine pentru ca nu sunt bani. Si merg bine pentru ca sunt oameni pasionati, care au idei, care doresc sa faca teatru indiferent daca sunt remunerati sau nu...adica se manaca...Teatru pe paine.
Publicul urmeaza acest teatru...si nu de putine ori este mai interesant, mai viu si mai adevarat ceea ce se intampla in teatrul independent, decat in cel institutionalizat...Dar nu spun aici o noutate.
2.Zamolxe a lăsat cu limbă de moarte să i se scrie o piesă de teatru. E vorba de sacrificii, de Dumnezeu ştie ce-a mai făcut el în epocă. Printre marile lui strădanii a fost oul, a inventat oul. Nu ăla alb, ci ăla de Paşti, roşu. Înţeleg că dvs scrieţi Zamolxe. Cum ar trebui să fie replica cu oul, ceva puternic cu care spectatorul să plece plângând acasă. Cumva: Cine fură azi un ou cade singur în el? Sau: to egg or not to egg! Sau: ou la orizont, acolo la babord. Spune-ţi-ne dvs.
Raspuns: Eu nu scriu despre Zamolxe , dar vad ca tu Denis, esti pe care sa scrii deja primele replici...nici ideea cu oul nu e rea...dar cred ca pe vremea lui Zamolxe, Pastele nostru era o altfel de sarbatoare, crede ca se numea altfel...
3.Teatrul pierde teren în faţa filmului. Se mai zbat spectatorii lui Hamlet prin Londra, New York sau Paris. În rest, toată lumea-i la film. Vedeţi exemplul recent cu Ramona, film românesc, care la noi joacă şi-n pieţe, şi-n tutungerii, şi-n magazine închise, falimentate etc. Au deja 300.000 de bilete vândute. N-ar fi cazul să jucaţi şi dvs, trupa IF, într-un film cu două personaje câştigat la CNC?
Raspuns: Teatrul nu pierde teren, ci pierde Sali si nu din cauza filmului, ci din cauza lui „Colectiv”. NU ma consoleaza sa aflu ca nici filmele nu o duc mai bine cu salile, dar Filmul s-a aciuat caldut in Mall-uri. E adevarat ca se mai joaca si teatru in unele Mall-ri, dar numai pentru cei care au INTRARE acolo...pentru noi cei INDEPENDENTI, este exact asa cum ne spune si numele: nu depindem de nimeni si deci nimeni nu ne deschide Mall-ul.
4.Jucaţi de ceva vreme rolul Reginei Maria. V-aţi identificat cu ea. Cum e ca om, ca femeie, ca regină?
Raspuns: Desigur te identifici cu rolul pe care-l joci, e normal. Cum e Regina Maria, este greu de pus intr-un raspuns la o intrebare...biografi si filme documentare incearca sa raspunda la intrebare ... si tot nu au epuizat subiectul.
Spundand vorbele ei, gandind cu gandurile ei, si actionand pe scena (ce-i drept) conform cu actiunile ei, intru in aura ei, in universul ei energetic. Nu mi-am propus si nici nu pot fi Regina Maria, pot fi o reflexie a ei, oglindita in constiinta mea, in jocul meu...S-a tot spus ca este unica, da , ca este desavarsita, o artista, un mare diplomat, o mare inima caritabila, de o mare generozitate, de un mare devotament, de unmare patriotism cu un urias simt al responsabilitatii, fata de misiunea pe care o are ca Regina a unei natii, a unui popor, al unei tari. Asta suna in ziua de azi patetic si putin ireal... Dar asa erau acesti oameni politici, acesti regi „straini” veniti sa ne conduca, erau mai romani decat multi romani...Venind aici au facut un legamant, au semnat un contract, ei nu mai aveau alta tara, ei erau romani si tara lor era Romania. Si nu numai atat, ei trebuiau s-o gospodareasca si s-o inalte macar la standardele tarilor din care proveneau, daca nu chiar sa depaseasca aceste standarde... Asta a facut Carol si Maria si Ferdinand, cand au preluat gestiunea Romaniei...au modernizat-o, au marit-o, au industrializat-o, Peles e un castel unic pentru epoca sa pentru utilitatile pe care le are, Bucurestiul a fost prima capitala din Europa care avea iluminatul public cu gaz lampant, Podul lui Saligny a fost cel mai mare pod , cea mai mare constructie din fier din Europa...la acea vreme... Regina Maria a pus pe picioare sistemul ambulantelor motorizate, folosite la inceput in timpul Primului Mondial, apoi in timpul pacii...lista poate continua...Sa nu uitam că vremi deosebite, nasc caractere deosebite...Regina Maria si-a depasit epoca....Sunt multe popoare care ne invidiaza ca am avut o Regina Maria la Conferinta de pace de la Paris 1919, si ei nu au avut...Dar cum noi nu stim sa ne apreciem valorile, Oamenii deosebiti pe care i-am avut sau pe care ii avem...Regina Maria sta inca sub un val mare de nemeritata tacere. E timpul s-o aducem in lumina reflectoarelor si in fata aparatelor de filmat...cate filme, seriale, si piese ar fi facut englezii despre Regina...daca ar fi fost Regina lor...asa cum se planuia atunci cand s-a infiripat idila intre veri , George (viitorul rege al Angliei ) si Missy (Printesa Maria de Edinburgh).
Raspuns: Teatrul nu pierde teren, ci pierde Sali si nu din cauza filmului, ci din cauza lui „Colectiv”. NU ma consoleaza sa aflu ca nici filmele nu o duc mai bine cu salile, dar Filmul s-a aciuat caldut in Mall-uri. E adevarat ca se mai joaca si teatru in unele Mall-ri, dar numai pentru cei care au INTRARE acolo...pentru noi cei INDEPENDENTI, este exact asa cum ne spune si numele: nu depindem de nimeni si deci nimeni nu ne deschide Mall-ul.
4.Jucaţi de ceva vreme rolul Reginei Maria. V-aţi identificat cu ea. Cum e ca om, ca femeie, ca regină?
Raspuns: Desigur te identifici cu rolul pe care-l joci, e normal. Cum e Regina Maria, este greu de pus intr-un raspuns la o intrebare...biografi si filme documentare incearca sa raspunda la intrebare ... si tot nu au epuizat subiectul.
Răspuns: Spundand vorbele ei, gandind cu gandurile ei, si actionand pe scena (ce-i drept) conform cu actiunile ei, intru in aura ei, in universul ei energetic. Nu mi-am propus si nici nu pot fi Regina Maria, pot fi o reflexie a ei, oglindita in constiinta mea, in jocul meu...S-a tot spus ca este unica, da , ca este desavarsita, o artista, un mare diplomat, o mare inima caritabila, de o mare generozitate, de un mare devotament, de unmare patriotism cu un urias simt al responsabilitatii, fata de misiunea pe care o are ca Regina a unei natii, a unui popor, al unei tari. Asta suna in ziua de azi patetic si putin ireal... Dar asa erau acesti oameni politici, acesti regi „straini” veniti sa ne conduca, erau mai romani decat multi romani...Venind aici au facut un legamant, au semnat un contract, ei nu mai aveau alta tara, ei erau romani si tara lor era Romania. Si nu numai atat, ei trebuiau s-o gospodareasca si s-o inalte macar la standardele tarilor din care proveneau, daca nu chiar sa depaseasca aceste standarde... Asta a facut Carol si Maria si Ferdinand, cand au preluat gestiunea Romaniei...au modernizat-o, au marit-o, au industrializat-o, Peles e un castel unic pentru epoca sa pentru utilitatile pe care le are, Bucurestiul a fost prima capitala din Europa care avea iluminatul public cu gaz lampant, Podul lui Saligny a fost cel mai mare pod , cea mai mare constructie din fier din Europa...la acea vreme... Regina Maria a pus pe picioare sistemul ambulantelor motorizate, folosite la inceput in timpul Primului Mondial, apoi in timpul pacii...lista poate continua...Sa nu uitam că vremi deosebite, nasc caractere deosebite...Regina Maria si-a depasit epoca....Sunt multe popoare care ne invidiaza ca am avut o Regina Maria la Conferinta de pace de la Paris 1919, si ei nu au avut...Dar cum noi nu stim sa ne apreciem valorile, Oamenii deosebiti pe care i-am avut sau pe care ii avem...Regina Maria sta inca sub un val mare de nemeritata tacere. E timpul s-o aducem in lumina reflectoarelor si in fata aparatelor de filmat...cate filme, seriale, si piese ar fi facut englezii despre Regina...daca ar fi fost Regina lor...asa cum se planuia atunci cand s-a infiripat idila intre veri , George (viitorul rege al Angliei ) si Missy (Printesa Maria de Edinburgh).
5.Înainte de actorie aţi făcut matematică. Aţi predat cu succes. Cum e să extragi radical din Apus de Soare sau să faci rădăcină pătrată din O scrisoare Pierdută?
Raspuns: Aici Denis esti neinformat, n-am facut matematica, sora mea este profesor la Facultatea de matematica, eu am facut teatru: actorie si regie.
Din nou ma uimesti cu ingeniozitatea ta, Radical din Apus de soare, cred ca este Stefan cel Mare, iar radacina patrata dintr-o scrisoare pierduta este epistola in sine...Hahaha! sunt intrebari cu raspunsuri variabile, dar toate adevarate QED.
6.Ultima întrebare trebuie să fie înălţătoare, să se îndrăgostească cititorul de ea. Prin urmare: sunteţi frumoasă?
Raspunsul este la tine. Cum definesti frumusetea? Da. Noi suntem pentru noi ceea ce credem ca suntem. Pentru ceilalti ceea ce cred ei despre noi.
Asadar raspunsul este: Da. Astept raspunsul tau, al vostru...
Îţi mulţumesc.
A consemnat Denis Dinulescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lăsați răspuns aici: