23 martie 2015

Certificat de om simplu

Nu credeam că cumpăratul unui frigider este o treabă atât de complicată. Cum nu credeam că, pentru a cumpăra ale ustensile de bucătărie, ca şi în cazul frigiderului, ne trebuie certificat de om simplu. Geaba ai bani, geaba ai citit Pas cu Pas, geaba crezi că lupta anticorupţie din România e doar de hohă, că fără certificat nu-ţi poţi lua, de azi înainte, nici măcar un set de nasturi pentru plapumă. Ori, nouă cine să ne dea un asemenea certificat? Nouă ca nouă, dar altor milioane de oameni din ţara asta? Şi de când măsura asta aberantă?
În sfârşit, ne-am zis, dacă trebuie, trebuie şi ne-am dus la librăria Ion Creangă din Bucureşti, unde am auzit că, culmea, se eliberează aceste ţidule.
Era vorba, ca să vezi, de o piesă de teatru a clasei coordonate de prof Dan Tudor, dimpreună cu Adriana Guluţanu şi Ana Maria Lazăr, piesă de teatru care se chema Certificat de om simplu, scrisă excelent de medicul Ctin Venerus Popa.
Ne-am aşezat la ghişeul care primea cererile de om simplu. Funcţionara se uita la telenovele braziliene, ceva Esmeralda sau Udrea. Apoi, s-a deschis ghişeul şi primul dintre noi, la coadă, a primit un formular. Ca să capete Certificatul de Om Simplu, omului trebuindu-i undeva la cimitir, el avea de făcut un traseu prin instuţie pe la doctorii de psihiatrie, infecţii, şi ginecologie. Din acest moment începe un absurd şi hazos joc al situaţiei reale a obţinerii unui certificat, absurd şi umor foarte bine jucat de tinerii actori Adi Dima, Mirela Zaharia, Horia Muntean, Ştefan Fieraru, Matei Dobrovici, Isabela Bataila şi Luiza Predescu.
"Ineditul cunoscutelor" situaţii de obţinerea unor ştampile iscă hohote de râs, cu aşa ceva ne confruntăm zilnic şi nu zâmbim deloc. Umorul, ironia, burlescul situaţiilor fac din periplul Omului Simplu care vrea certificat un calvar care atrage atenţia asupra societăţii româneşti şi la treburile ei nerezolvate.
Jocul este alert, pe măsura vârstei celor de pe scenă, are situaţii imprevizibile, vezi "La ginecolog" în care ginecologul femeie trebuie să verifice calitatea de bărbat a solicitantului.
Qui pro qourile, pistele false ale textului întregesc un spectacol care, credem, dat pe mâna acestor tineri va face carieră.
Evident că ne-am pupat la final cu dna Gabriela Toma, gazda bibliotecii şi cu dl Vlad Leu, coordonatorul din partea Hyperion al actorilor. Şi cu încă cineva, da' am uitat.

Denis

PS Nu facem, cum s-ar crede, parte dintre cronicarii specialişti în teatru, textele noastre din Călimara cu Cerneală nu depăşesc ambiţiile unor comentarii de spectatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: