16 august 2014

Vedere la de la Mediterana - 5



Între timp m-am prins si cum se organizeaza schimburile de turisti pe aici. Exista doua mari grupuri: iulistii si augustistii. De aceea în ultimul week-end din luna iulie traficul este un cosmar nesfîrsit. Traficul e un cosmar mai limitat în celelalte sîmbete de peste vara, cînd se preda stafeta la vacante. Sîmbata e ziua în care unii pleaca, altii vin, deci autostrazile sînt blocate pe ambele sensuri, iupiiii !
Anii petrecuti în Suedia mi-au pus o alta pereche de ochelari de cal, asa ca, uitîndu-ma jur împrejur, am sesizat lucruri grave, care în Suedia nu se pot întîmpla nici în ruptul capului. Sa-i dai o palma la poponeata odraslei care te scoate din pepeni (ala rosu e la 1,50 euro kilu’) ?! Protectia copilului, proces si închisoare scrie pe tine. Sa-ti asezi cumparaturile gramada pe banda, fara sa întorci codul de bare spre tine ? Îti auzi vorbe de la casier.
In general, francezii marseiezii sunt mult mai indisciplinati decît suedezii. Atît de indisciplinati încît am auzit o casiera mirîndu-se ca cetatenii nu se se aseaza la casa ei, în ciuda cartonului « casa închisa » cocotat la capatul bandei. Ah, turistii astia care le strica buna reputatie !
Sa nu te opresti tu, sofer, cînd vezi parinti si copii care vor sa traverseze pe trecerea de pietoni ? Sa nu strîngi tu rahatul din urma patrupedului – e drept, mai frumos pedigree-ul frantuzesc decît corcitura suedeza ? Sa nu faci tu gratare pe orice centimetru de spatiu verde ? Aici nu e voie la gratar, din cauza riscului mare de incendiu. Nu e voie sa fumezi în anumite parcuri si plaje.  Sa îmbraci fetite de doi ani cu slip si sutien, cînd se pot balaci bine mersi dezbracate ? Sa ai o conexiune internet de doua centime pe care o platesti de 1500 de ori mai scump ? Sa nu sortezi deseurile în nspe tomberoane ? Sa te plimbi nesimtitor pe banda rezervata bicicletelor ? Sa-nchizi magazinele duminica si-n zile de sarbatoare ?
Si-or mai fi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: