28 septembrie 2010

O posta suedeza

Nu o gasesti decit sub forma de stand in diferite magazine, butice si nonstoape tinute de diverse persoane greu vorbitoare de engleza. Pentru mine e ca si cum n-ar exista posta suedeza. Desigur, postasul vine zilnic (de luni pina vineri) cu scrisorile si pachetele mici pe care le pune in cutia postala. Uneori vine, el sau altcineva, de mai multe ori pe zi. Bun. Cu pachetele de mari dimensiuni e complicat. Din cite am trait eu, lucrurile decurg in felul urmator.
Mai intii gasesti in cutia postala o scrisorica ce te invita sa-ti ridici pachetul de la adresa cutare, incepind cu ora de. Musai sa ai un act de identitate asupra-ti, iar de ridici pachetul destinat altcuiva sa te prezinti cu buletinul personal, plus cel al persoanei in cestiune, plus scrisorica - pe care oricum trebuie sa o prezinti, ca e pachetul pentru tine sau pentru altcineva. Te duci acolo, nenea-tanti postas-a de nevoie iti ia scrisorica si buletinul, le verifica scrupulos, te cauta la sistem si abia apoi iti da pachetul. Daca ti-l da.
De ce "daca"?! Pai imagineaza-ti ca primesti un pachet de la mama soacra, cu 3 destinatari la loc de cinste, printre care si un bebe fara carte de identitate suedeza. Cu scrisorica in mina, fugi repede la locul indicat sa-ti ridici coletul cu bunatati trimise cu dragoste netarmurita. Ajungi la fata locului, iei bon de ordine, astepti ca tanti sa caute in calculator si-ti deschizi sacosa pentru a primi trofeul. N-avem. Pachetul nu e aici. Pai cum nu e, daca am tidula?? Oi fi avind, da' n-avem. Sunati dvs la numaru' asta de telefon si intrebati. Pleci cu limba-nnodata, spunindu-ti ca suedezii e si ei oameni, mai gresesc. Hai sa asteptam o tira, sa mai vedem. Intre timp vine postasul cu alta scrisoare care zice ca pachetul se afla negresit la o alta adresa - de altfel cea de la care ridicai pina acum pachetele. Hai repede cu buletinul personal, ca-ti zici ca daca numele tau e trecut pe lista e suficient numai actul tau. Ce vorbesti, Johansoane?? Pai nu ajunge, mai aduceti un docoment si pentru persoana aia pitica din carucior, daca pretindeti ca si numele ei apare pe lista. Io de un'sa stiu? Toate acestea le afli cu ajutorul amabil al unui client care traduce pentru vinzatorul de acadele si timbre. Aveti intrebari? Adresati-le oral la numarul de telefon de-aicisa. La telefon mi se spune ca nu e posta, ci o firma care se ocupa cu distributia curierului, prin urmare nu fac ei regulile. Pentru ca statul suedez nu da carti de identitate la copii, cum face cel francez, sa ma duc la administratie sa-mi faca o hirtie cum ca copilul e copilul lu' ma-sa si lu' tac-su si ca indivizii aia sintem noi. Cu hirtia aia, plus actele de identitate ale celorlalti impricinati pot sa pun mina pe closca cu puii de aur. E clar?
La care una bucata barbat enervat, plus un teanc de pasapoarte, livrete de familie, acte de nastere si ce mai are omu' pe linga casa lui care sa posede stampila oficiala, ne indreptam spre buticul groazei. La presiunile noastre, cerberul cedeaza. Urmeaza un mail in care ne rugam toti cunoscutii sa NU ne trimita NICIODATA vreo scrisoare sau vreun pachet care sa contina mai mult de un nume si ala musai sa fie al meu. E clar??

10 comentarii:

  1. Clar! Ce mi-e neclar e cum ai ajuns tu in Suedia, de ce, pentru cat timp si altele asemenea....

    RăspundețiȘtergere
  2. hej, mamico:) sintem in Suedia pentru ca domnul sot munceste aici acum. vom sta cel putin 2 ani, dupa care vom vedea daca mai rezistam vremii si vremurilor suedeze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ahhhh... Eu care credeam ca imbecili sunt numai si numai in Roumeinia... Ptiuuuuuu!

    RăspundețiȘtergere
  4. doamne, tin la tine, nu numai eufeistic vorbind, asa ca-mi cer scuze pentru commentul ce urmeaza:
    fata, citii"posta suedeza". vazui ca, pana acum, esti mai presus de vulgaritatile ce poti sa le prezumi din cuvantul"posta:.
    dar, dupa ce cetii cele scrise de tine, deduc ca-ti vine sa-ti bagi in ea posta suedeza!
    ori, cu "cestia" aceasta, tare ma bagashi in ceata: pentru mine, swerige era un fel de rai pe pamant...se pare ca si aicea a ajuns sfanta birocratie.
    astfel ca, dupa creierul meu putin, gandesc(instinctiv):
    fata, 'aide sa gasim un pamant nealterat de trairile noastre, neatins de ambitiile desarte ce ne conduc...o terra nova, ceva, sau, de ce nu " space, the final frontiere"...cred ca ne-am putea intelege cu klingonienii, hm, ce crezi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eugen: imbecili sint peste tot. la fel cum si genii sint peste tot. si oameni normali.

    unule, tu chiar crezi mai exista vreun centimetru de pamint nepingarit, neluat cu arcanu' de vreun milionar capricios? tare ma indoiesc. nu ne mai ramine decit sa-i dam cu popou'de pamint pe astia care ne strica viata in paradisul nostru. imi iau angajamentul sa distrug, neabaut, miturile false despre tarile asa-zis inaintate spre capitalismul de aur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bre... eu "rad" acum.... cam asa sta treaba cu Posta si la mine peste balta.... numai ca la mine "farmecul" cu postasul este ca.... Vine posta in casa! adica nu avem casute de posta ci viziera la prima usa (avem usi duble majoritatea aici) ... nici asta nu ar fi nimic.... cand ajungi acasa sa impingi cu piciorul maldarul de ziare si reclame adunate intre cele 2 usi.... faza tare este NOAPTEA!!! in general POSTA SE LIVREAZA LA ORA 3 NOAPTEA... si sa te tii frate cand iti vine cartea de telefoane sau un catalog de la IKEA.... sari din pat fara sa stii....

    RăspundețiȘtergere
  7. Nimeni: noaptea?? te pomenesti ca postasii astia zelosi lucreaza si-n we si-n zilele de sarbatoare. ba poate ca nu-si iau nici concediu, ca sa nu te priveze de ora exacta noaptea:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu nu inteleg de ce trebuie scrisa la destinatar toata familia??? Pai normal ca o sa intampini greutati, desi, repet , io n-am mai intalnit cazuri de-astea cu toata familia trecuta la destinatar :)
    p.s. si eu sunt in suedia

    RăspundețiȘtergere
  9. countess: in Franta se practica, cind e o scrisoare comuna (gen vedere sau felicitare de Craciun) sau pachet pentru toti membrii familiei.

    RăspundețiȘtergere
  10. upss.My bad. Data viitoare o sa fiu mai atenta in judecati. Bun venit in Sverige si inarmeazate cu multa rabdare pt iarna.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: