24 noiembrie 2007

La aniversara : 30 de ani de metrou

Ce sa-ti spun ?! De cind te-ai intors in tara numai te vaiti ! Gurrrra !

Nu-ti convine ? Ia-ti masina mica !

Ce se-ntimpla ??

Sa zicem ca ai treaba la mahalaua autostrazii Bucuresti-Pitesti, mai precis la Valea Cascadelor, de unde isi ia toata lumea gresie si faianta. Tu stai in orice alt colt de Bucuresti pe care tre’ sa-l traversezi cumva, daca n-ai masina mica (ba, da’ fraier mai esti) ca sa-l ocolesti. Si cum sa-l traversezi daca n-ai masina mica (du-te, ba, de-aicea) ? Cu metroul !

Bine, gata, coboara la metrou, asteapta 10 minute sa vina, baga-te intr-un colt, da’ fii vigilent si arunca-te pe primul loc eliberat, ca ai drum lung de mers si o sa te doara picioarele. Daca ai avut inspiratia sa-ti cumperi un ziar, deschide-l larg, sa citeasca si vecinii de scaun, nu fi scirtar. Daca nu, lungeste-ti gitul peste umarul posesorului de Libertatea de linga tine.

De unde ai veni, la un moment dat tot tre’ sa schimbi metroul si atunci asteapta inca 6-10 minute pina vine. Noroc cu panourile care anunta, in mod absolut genial, timpul scurs de cind a plecat ultimul tren. Cum de ce ?? Ca sa poti injura Metrorexu’ de minute si secunde, in loc de sfintii din calendar, cum ai fi tentat, ateule ! Adica te-ai gindi c-ar fi mai normal ca tabelele alea sa indice minutele pina la urmatorul metrou, ca la, sa zicem, Paris ? Da’ crezi ca Metrorexul e oracolul din Delphi ?

Sa zicem ca schimbi in eterna si fascinanta statie Eroilor (despre logica magistralelor, numerelor din statii, hartilor acestora, poate scrie altcineva, cu nervii mai tari). Nu astepta sa primesti indicatii de la conduc(a)torul metroului. Mai uita-te pe pereti, da’ ridica bine capul, ca panourile au fost plantate de berze, ca sa pastreze surpriza pentru pasagerii din metrou. Sau ia-te dupa lume, turma cunoaste intotdeauna drumul cel bun.

Hai c-ai reusit sa urci in metroul care-ti trebuie! In mod normal primesti confirmarea dupa ce s-au inchis usile. « Atentie, se inchid usile ! », zice nea soferul de data asta. Destul de clar si suficient. Metroul porneste. E din ala vechi, in intregime redecorat de tineri artisti post-postmodernisti. O afacere pentru Metrorex, ca nu a platit nici un ban. Compania s-a obisnuit atit de mult cu imbunatatirile gratuite incit in unele vagoane nu exista nici macar o harta pe neoane, usi sau pereti.

Zici ca nu cunosti traseul, numele statiilor pina la destinatie ? Aveam pretentii de la tine, mormolocule ! Pai intreaba calatorii ! Daca sint doar doua babe tremurinde in vagon, in premiera mondiala pe traseu, orienteaza-te singur. In fiecare statie, scoate binisor capul si cauta din priviri un panou, o inscriptie, o pictura rupestra, orice iti poate da o indicatie despre locul in care te afli. Si mai pune-ti si mintea la contributie. De exemplu: coboara multi studenti, inseamna ca esti la Politehnica / Semanatoarea / Grozavesti / Universitate / Piata Romana. Ce-i asa de greu ? Sau iesi de-a dreptul, eventual urca pe scari, treci de turnicheti ca sa vezi indicatiile spre diverse bulevarde si statii de autobuze. Ai, ma, ce Dumnezeu, doar sintem un popor de destepti !

Deodata, miracol ! Se aude o voce de inger, venita direct din cer, prin sistemul 3G al telecomunicatiilor puse in slujba umanitatii : « Urmeaza statia Pacii, cu peronul pe partea stinga ». Ai viziuni, e clar, suferi de mania persecutiei.

Cobori, in extaz, si vrei sa iesi pe la iesirea cea mai apropiata, desi vezi ca toata lumea se indreapta spre capatul celalalt al statiei. Babele dupa tine. Urci sprinten, vezi zona de bilete, turnichetii vraiste, intelegi de ce (ba, da’ esti facut gramada). Inapoi la turma.

Uite d’aia nu e nash pe metrou ! Ca sa n-ai pe cine stresa tu, ba, frustratule!

6 comentarii:

  1. twas a good morning laugh. thnx! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. venind de la tine m-am aburcat instantaneu in al nine-lea cer.
    multzam si de aici

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam ca metroul asta poate sa te faca sa razi atat. :)) Cam amar, totusi.

    RăspundețiȘtergere
  4. hehehe,
    si n-am pomenit de nenea cu ursuletu' de plus la subsuoara care lalaia cu voce de bariton la corul de tineri iubitori de Iisus, in avanpremiera la Steaua sus rasare a celor 6 copii amariti orfani de mama si tata si care-si intretin bunicii paralizati prin metrouri.

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine cand mai vezi si pe altii facand haz de necaz.
    Sincer, m-am cam saturat de bloguri triste, unde se discuta despre lucruri, sa le zic, negative. Intr-un fel e normal avand in vedere realitatea zilnica, insa e bine sa mai si razi.
    Multumesc pentru portia de ras oferita astazi si as dori sa multumesc si Metrorex.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. cu placere si alta dara, dupa voia CFR-ului, RATB-ului, ROSAL-ului si tuturor siglelor stapine in tara asta.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: