26 septembrie 2018

Măgarul care vinde flori


Măgarul Matilda nu făcuse nicio școală. Era din Mârșa și nu ar fi putut lucra decât la fabrica de mitraliere din localitate, ori măgarii nu erau primiți. Încercase să cânte. N-au primit-o nici măcar la Americanii au Talent, d-apoi la București. Mă-sa-i spunea să se mîărite. Zicea: Matilda, ia-ți un măgar serios, cu căruță, cu urechi și coadă lungi, cu care să faci opt nouă copii, că copiii întotdeauna te-ajută sau nu, dar mărită-te odată. Crezi că iarba aia nu costă? Fustele tale nu?

Matilda plecă de acasă fără nicin ban. Pe drum întâlni un florar care-i propuse tovărășie. Făcură negoț împreună o vreme. Apoi, florarul muri. Matilda rămase singură. Dar de-acum avea experiență, se putea întreține din vânzarea de flori. Pentru că ea nu vindea oricui, ci numai celor care aveau ca strategie de viață speranța. Un exemplu: Doamna Agrafa din Uiești făcea brânză. Avea turmă, chestii. Dar în adâncul inimii ei spera să devină Împărăteasa Serbiei. Toți banii câștigați pe brânză și-i toca pe fuste lungi cu swarovski, pe tocuri înalte, pe desuuri cum văzuse la televizor. De-asta era clienta Matildei. Alt exemplu: Anișoara din capul satului Bulbucata cultiva oi, adică avea o singură oaie. Dar visa să ajungă croitoreasă la Hollywood și s-o îmbrace numai și numai pe Sharon Stone. Ieșea cu oaia la câmp, de exemplu, și-o bătea până-i culegea toată cânepa. Din cânepă făcea material, apoi o fustă roșie și i-o trimitea lui Sharon în America. Da, și ei îi vindea Matilda câte o floare.

Apoi, Matilda descoperi că oameniii au gânduri din cele mai ascunse, chiar dacă foarte frumoase. În care-și puneau speranțe. Un mecanic de locomotivă vroia să se facă păstor, un profesor de limba română vroia să ajungă în cosmos, un tip de la salubritate vroia să dea o lovitură de stat, o tipă care preaucurvise prin Bolintin vroia acum să fie europarlamentar, o frizeriță tot din Bolintin vroia schimbare de sex și așa mai departe. Cum să nu le vinzi acestor oameni flori? Nu erau frumoși?

Matilda se umplu de bani. Își făcu un sac, aruncă florile din spate își aburcă banii în cârcă și sispăru spre Limoges. Chestie de educație. Dar din clipa aia speranțele oamenilor se prăbușiră.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: