25 septembrie 2018

Poveste de dragoste la malul mării


Femeia în Roșu cultiva fasole verde la malul mării. O curăța, o fierbea. Iubea fasolea. Pentru că avea o inimă mare, iubitoare. Iubea și algele, și nisipul, și scoicile. Dar mai ales meduzele. Din dragoste pentru ele își deschise un fastfood chiar pe buza mării, la Năvodari, unde servea meduză la grătar, pană de meduză și compot. Tot litoralul românesc mânca acolo, nu se mai ducea la bulgari, greci, nemți sau thailandezi. Îi mergea bine femeii în roșu. Cultiva fasole, făcea plăcinte. Dar îi lipsea ceva. Un bărbat cu care să răscolească nisipul făcând dragoste, cu care să numere meduzele de pe cer, cu care să călătorească în Țara Meduzelor Argintii. Cineva îi spuse că trebuie să roage marea ca să i se întâmple ceva la sentiment. Așa făcu.

Meduzul Vasile Klar ieși la malul mării. Stătea în nisip și citea Sadoveanu, o pagină pe are o găsise într-o sticlă veche de o sută de ani. O sticlă care plutea în marea Izmirului. Auzise de Femeia în Roșu și special citea aici, în dreptul fastfoodului de unde ieșeau americani, ruși, turci, englezi, italieni și băieți din Zimnicea de Sud. Localul se închise și Femeia în roșu spăla vasele. Atunci, Vasile bătu la ușă. Intră! Când îl văzu își dădu seama că-l iubbește la nebunie. Când o văzu își dădu seasma de același lucru. Te iubesc! Și io. Se îmbrățișară și de atunci cultivară fasole împreună, spălau vasele împreună și așa mai departe. Dar, liniștea lor, dragostea lor neprihănită nu ținu mult.

Tot din valuri, și tot cu o pagină de Sadoveanu în mână apăru nevasta lui Vasile. Cu lacrimi în ochi. Și io-l iubesc pe Vasile, măi, Fată în Roșu! Începu bătaia. Își scoaseră ochii de atâta dragoste. Se juliră. Își puseră atele și gâtiere. Dar se băteau în continuare.

Apoi, marea se retrase pentru vreo 30 de ani din cauze neidentificate. Fastfoodul fu îngropat în nisip. Vasile și nevaastă-sa la fel. Femeia în Roșu plecă în Statele Unite. Doar două pagini de Sadoveanu, indestructibile, zburau deasupra nisipului. Le citeau turiștii în fiecare an. Cam atât.

D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: