19 iunie 2017

România, bucătăria mediocrilor

Ne punem basca albastră de lemn, plapuma roșie pe umeri, luăm și-o umbrelă că plouă în draci și mergem cu gagica să mâncăm în oraș. Prima terasă este Hanul sau Casa Bucur sau Casa Soare sau cam așa ceva de la fosta Operetă. Sarmale aveți? Și sunt bune? Ospătarul plânge când aude ultima întrebare. Zice: toată lumea mănâncă numai sarmale. Și-ți aduce patru. Înăuntru fiecărei sarmale e o lingură babană de ketchup iute, două boabe de orez și multă varză cu un gust oribil. Îi spui ospătarului: Dom'le, e o prostie!!! Bucătarul nu știe să gătească? Te rog să-i spui. Ospătarul se supără pe tine, îți ia farfuria neatinsă din față și trebuie să pleci iute ca să nu te bată. Zice: Dar ceilalți cum mănâncă? Aici, stai tu și te-ntrebi: Da chiar, cum mănâncă atâta omenire asemenea prostii. Asta e întrebarea cheie a întregii noastre democrații. De ce mănâncă toate căcaturile cei care ies în oraș?

Apoi, îți pui un palton roșu, o pijama galbenă și ieși la o ciorbă de burtă la restaurantul Nicorești, mai acana pe Rosetti. Aceeași întrebare: E bună. Și ospătarul îți aduce o zeamă chioară, fără gust, cu un fir de burtă și alături cam tot ce trebuia să pună bucătarul în ciorbă: Sare, oțet, una alta, că degeaba o dregi după, că nu-i tot aia.

Apoi, cu o fustă crem dai buzna de foame la Chez Maria, pe Berthelot. E bună tocana de vită? Vai de mine, e gata să te bată ospătarul, vai de mine, e ca-n povești. Și-ți aduce o farfurie plină de vinete fierte nesărate, cu cartofi fără niciun gust și fără carne. N-o atingi, și ospătarul se supără pe tine și-l votează din nou pe Dragnea.

Ce e mai grav, este că asemena haleuri sunt în toate cârciumile bucureștene. Vor fi plecat toți bucătarii mișto aiurea prin Europa? Se poate. Dar atunci de ce nu închid mustăriile? De ce mănâncă românii orice prostie? Din cauză că mănâncă prost, d-aia îl și votează mereu pe Ion Iliescu, că altă explicație nu e.

Ozana Barabancea își micșorează, din cauza asta, stomacul. În locul lui își va pune o mașină de tocat și-un lighean. Procedeul e simplu, și e patentat de medicii români: mesteci ce mesteci, mașină toacă, ligheanul se umple și-apoi arunci totul în capul ospătarului care-ți spune că tot ce se servește în cantina lui este fabulos, gustos și devreme acasă.

La final, după ce ai mâncat foarte prost în oraș, îți pui niște șosete albe și-o glugă gri. Așa și?

Denis



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: