10 iulie 2013

Den vidunderliga kärlekens historia. (Neînchipuita poveste de dragoste a lui Hercule Barfuss)



M-am apucat de citit această carte după 2 ani de studiu al limbii suedeze. Cărţi de gramatică, exerciţii de tot felul, ziare locale, prospectul mașinii de spălat… câte nu mi-au trecut prin faţa ochilor în strădania de a învăţa limba lui Tomas Tranströmer (premiul Nobel pentru literatura în 2011). Plus alte cărţi scrise în așa-zisa suedeză simplificată, adică folosind propoziţii cât mai scurte și mai lipsite de podoabe stilistice. Simţeam nevoia să citesc literatură de calitate, să văd un scriitor bun la treabă, să-i sorb vorbele ca să scap de senzaţia de uscăciune provocată de suedeza scolastică. Iar cu acest roman am fost servită.
Mărturisesc că, în ciuda bunelor referinţe - în 2002 romanul a câștigat prestigiosul premiu suedez Augustpriset -, am deschis cu îndoială această carte, al cărei autor e și cântăreţ și actor. Vallgren nu era un debutant la momentul publicării ei, ci un scriitor confirmat și ambiţios ce urmărea, prin acest roman, să-și îndeplinească dorinţa de a fi comparat cu Umberto Eco și Gabriel Garcia Márquez.
Răstălmăcire modernă a poveștii “Frumoasa si bestia”, romanul are acţiunea plasată în secolul XIX și îl are ca personaj central pe Hercule Barfuss. Acesta se naște într-un bordel din Könsigsberg în 1813, este surdo-mut și handicapat fizic (nu are braţe). E deci un pitic diform și respingător care are însă darul de a citi gândurile celorlalţi, iar acest dar otrăvit îi va hărăzi o soartă cruntă, dar ieșită din comun, și dușmani foarte periculoși. În același timp, el poate “planta” gânduri în minţile celorlalţi oameni, ba chiar și ale animalelor, și astfel îi poate controla. Din cauza înfăţișării lui înspăimântătoare, Hercule Barfuss este implicat în diverse situaţii care îi pun viaţa în pericol.
În aceeași seară cu el se naște și o fată, Henriette Vogel. Pe cât e el de hidos, pe atât e ea de frumoasă. Ei sunt unul opusul celuilalt și, în mod surprinzător, suflete pereche. Cresc împreună, iar odată cu ei crește și iubirea lor. Destinul îi desparte când au 11 ani și, de atunci, singurul scop al vieţii lui e să o regăsească pe ea. Până la urmă reușesc să se întâlnească, însă povestea lor de iubire are un final tragic: Henriette moare, iar Hercule se hotărăște să o răzbune.
Cea mai mare parte a cărţii e dedicată acestei căutari și apoi răzbunării. De la mănăstire la spitalul de nebuni, de la Vatican în lumea circului, de la iezuiţi la socialiști, călătoria se termină tocmai în… America, unde Hercule își găsește liniștea sufletească și o societate dispusă să-l accepte așa cum e.
Ceea ce la început părea un roman de iubire se transformă în povestea unei răzbunări, cu intrigi captivante și scene sângeroase, ca un thriller din zilele noastre, gen foarte popular în Suedia, dupa cel poliţist. Roman istoric, gotic, social, de iubire, de idei, această carte reînvie scriitura romantică, dupa gustul și ambiţia autorului. E o carte despre slăbiciunile și prejudecăţile oamenilor, de atunci ca și de acum, despre incapacitatea lor de a accepta diferenţa și ceea ce iese din norme, despre intrarea în epoca modernă. Opoziţiile acceptabil / de neimaginat în societate, secret / public evoluează odată cu mentalităţile, trecerea timpului și depărtarea de bătrânul continent.
Încă de la primele pagini cititorul e cucerit de virtuozitatea mânuitorului de vorbe. Cine iubește descrierile îmbelșugate se va desfăta cu această carte care, fără îndoială, e mai bună decât orice film s-ar putea realiza după ea. Cititorul își pierde respiraţia în construcţiile lingvistice ameţitoare cu serii nesfârșite de epitete și metafore. Povestea e pasionantă, iar povestitorul o deapănă magistral. Pe cât e de originală, pe atât e de cuceritoare, îndrăzneaţă și eretică. Grijă mare, cititorule, să nu-ţi pierzi credinţa pe măsură ce ţi se dezvăluie secretele Vaticanului! În anii 1800 autorul ar fi fost trimis pe rug în urmă publicării unui astfel de roman, însă în anul 2002 a primit un premiu literar de excelenţă.
Un roman romantic scris în anii 2000? Da, și încă unul foarte bun. De unde se vede treaba că, uneori, te poţi duce cu sacul la pomul lăudat.

Den vidunderliga kärlekens historiaCarl-Johan Vallgren, Albert Bonniers Förlag, Stockholm, 2002.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: