Am ratat niste evenimente acolo, printre care si Pastele, asa cum am ratat si Craciunul propriu-zis. Oare cum sarbatoresc ei 1 Mai mncitoresc? Mister! Nestiind eu ce se-ntimpla si cum se-ntimpla lucrurile astea, nu-mi lispesc deloc. In schimb imi lipsesc teribil strazile si trotuarele scutite de bombardamentele de pe-aici. Nu stiu cum s-au descurcat oamenii aia, in sensul ca au gasit si alte solutii pentru parcarea masinilor decit inghesuirea pe si linga trotuar. Si o folosesc din plin pe cea mai radicala: nu-si cumpara masina deloc!
Cel mai mult imi lipsesc locurile de joaca pentru copii. Un tobogan decent, un balansoar pe care sa-l poata misca si mami, nu numai Superman. Fratilor, cind ginditi si fabricati jocuri pentru copii, ginditi-va ca s-ar putea sa le si foloseasca! Adica puneti niste trepte de lemn pe scara toboganului, construiti balansoarul dintr-un material mai usor, asigurati leaganul cu o bara de protectie ca sa putem pune si copiii mai mici in el, puneti nisip pe jos ca se mai intimpla si accidente! Si daca tot aduceti nisip, construiti si-un perimetru unde sa-si infiga si ei lopatelele. Tara asta nu e construita pentru copii, nici pentru oameni; aici traiesc sardele si masini.
Apoi, prefer vinzatoarele alea suedeze care se misca in reluare acriturilor de aici. Au inceput sa fie mai amabile, iti ureaza uneori o zi buna, dar mai au de lucru la expresia fetei. Imi plac si muncitorii suedezi care lucreaza pe orice vreme si nu lasa gropane de Paste. Nu e Suedia cea mai curata tara din Europa, dupa cum cred unii, dar e mult mai curata decit tarisoara noastra. Cetatenii sint mult mai disciplinati, nu stiu cum de reusesc sa nu dea gunoiul pe jos, ba chiar il si triaza! La noi degeaba pun unii gunoiul in pungi, inainte de a-l arunca la tomberon, daca vine tiganca cu tepusa, sparge toate pungile si le arunca pe jos! Dupa o ora, apare si tiganul romanizat care da cu matura in urma nomadei si a altora, pretinsi civilizati de pe vremea dacilor.
Sa mai zic de noroaie, santierele care nu se inchid cu anii, bordurile de juma' de metru....? Se intelege de la sine.
Da, mai avem de munca, dar cred ca suntem oarecum pe un drum bun. Pe la noi la Bucharest exista deja parculete care arata cat de cat decent, chiar si in fata blocului la mine exista dotari care sunt onorabile. De aruncat pe jos mai este de lucru, dar uite, o constatare faina: la graterele de 1 mai unii oameni si-au luat frumusel gunoiul in pungi. Nu toti, dar se misca ceva. Gropanele din trotuare sunt in functie de zona in care te afli. Am postat odata pe blog un paradox: in Pipera nu existau trotuare sau drumuri, practic era ceva noroi iar in Ferentari totul este ca in palma, asfalt, curat, etc.
RăspundețiȘtergereProbabil ca in orasele mai mici bugetele fiind si ele mici aceste lucruri se misca mai greu. Sectorul 1 din Bucuresti are un buget mai mare ca a multor judete, e normal sa se vada asta pe strada. Rabdare. Probabil ca incet incet se va ajunge si prin orasele cu bugete mai mici la normalizarea situatiei.
RăspundețiȘtergerep.s.
Vlad, acum e bine? Am zis bine? :)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereEugene, cu cit sintem mai multi nenesimtiti, cu atit o sa fie mai putini nesimtiti. e matematic:p
RăspundețiȘtergere"Probabil ca incet incet se va ajunge si prin orasele cu bugete mai mici la normalizarea situatiei"
RăspundețiȘtergere@ Eugen: arunca o "privire" pe net dupa imagini din Piatra-Neamt.... si nu spun asta din "patriotism" ci doar vreau sa iti arat ca aceasta "normalizare" in acest oras a venit de ZECI DE ANI! Nu contraargumenta cu slogane gen "Pinalty are pile"... vorbesc in cunostinta de cauza despre acest oras deoarece am trait in el... iar in 2oo3 cand ma uitam disperat sa vad daca locul de parcare nu este rezervat sau cautam parcometrul din priviri... amicii bucuresteni ziceau citez: "esti dus cu vaca"... cui sa ai explic ca noi aveam deja groapa ecologica... pubele ptr gunoi diferentiat, parcari private in care daca iti lasai masina... te costa (mai mult decat 50 bani- suma modica cu cat se plateste acum o ora de parcare)
Nu mai vorbesc despre asfaltare si reasfaltare... multi injurau ca se schimbau bordurile la 2-3 ani si intrau bani in nu stiu ce buzunare... dar macar aveam orasul tipla.
De baza hipica sau de strand... nu mai spun. Reamintesc in schimb reciclarea plasticului... a rumegusului... la Piatra, sunt multe de spus... dar poate daca vei vedea cateva fotografii imaginile vor vorbi de la sine si vei intelege ca unele orase mai mici au reusit sa faca asta cu mult timp inaintea capitalei... chiar daca au avut bugete mai mici au avut VOINTA si mai ales.... oameni care SA RESPECTE MUNCA ALTORA ;)
Nimeni: placutu-mi-a ce-ai scris pe final, treaba cu respectul muncii altora, mare adevar.
RăspundețiȘtergere@ Aida: Nu stiu unde esti tu acum, presupun ca in Focsani. Am vazut si eu craterele de pe Brailei si nu numai... Si, iertat imi fie, nu se poate spune despre Focsani (capitala "provinciei europene" cum troneaza sloganul la intrarea in judet) ca este un oras sarac. Este, intr-adevar, problema de gospodarire si mi-e teama ca prea multi gospodari nu sunt in Focsani. Ma uit la case, construite de oameni bogati, cu usi de 1,7 metri inaltime si tavane la 2 m. Mici, chircite, acoperite cu tabla, cu camere cat un cavou. Daca intri intr-o scara de bloc, jegul, mirosul si scrijeliturile de pe pereti te fac sa te simti ca intr-un ghetou. Piata Unirii intr-o eterna reamenajare asteapta revenirea Milcovului si urateste centrul care si-asa e urat.
RăspundețiȘtergereTotul rezida intr-un final in dorinta oamenilor de a avea un oras mai frumos. Dar pe-acolo sunt prea putini cei care vor iar cei care vor "nu se baga", ramanand la stadiul declarativ.
Bani ar fi, s-ar putea strange mai multi (totdeauna oamenii accepta sa plateasca mai mult pentru un serviciu mai bun), ar fi si de unde, prin urmare putilintza este, vointa nu e... Aia e...
Problema asta, din nefericire, nu este doar cea a Focsaniului. Omul sfinteste locul!
Pe de alta parte, este primul articol al tau in care vad ca are si Suiedia ceva bun si care merita revazut. Ma bucur!
@ Eugen: Mie personal nu trebuie sa imi ceri parerea. Ai opinia ta, ti-o exprimi, foarte bine! Am apostrofat insa parerile tale atunci cand ai generalizat, bagand toti oamenii poporului asta in aceeasi galeata sau cloaca. Intamplator, fac parte din neamul asta (n-am niciun merit sau vina pentru asta) si cand cineva spune ca romanii-s hoti, mizerabili, prosti sau mai-stiu-eu-cum, ma uit in oglinda si nu ma regasesc in peisajul descris. Iar atunci, apostrofez autorul ideii astfel exprimate. Asta e tot, nu am nimic cu nicio idee atata vreme cat acea idee nu ma jigneste. Este vorba doar de bunul simt de a face ceea ce doresti fara a deranja pe altii.
RăspundețiȘtergereVlad: da, e jale mare aici... parca niciodata n-au fost gropile atit de multe si de adinci! cred ca ne lipseste vointa si bun simt. lehamitea parca creste de la an la an!
RăspundețiȘtergereAsta da, cu lehamitea subscriu!
RăspundețiȘtergere