18 septembrie 2010

Tot despre strazi si magazine

Ca pina nu termin ce-am de spus nu pot sa trec la subiectul urmator! Asadar, sint citeva retele de supermarcheturi in oras, dar cu cit e magazinul mai mic, cu atit preturile sint mai mari, chiar daca apartin aceleiasi retele! Inteleg ca arabul din colt are preturi mai ridicate, ca vinde te miri ce si mai nimic, dar magazinul de linga, care e de 5 ori mai mare, de ce are preturi la fel sau si mai si? Bun. Tot in magazine am intilnit un obicei (ce n-a vaxut Parisul, chiar asa): daca platesti cu cardul, casa de marcat functioneaza ca un bancomat. Adica bagi cardu/', tastezi pinu' si-i spui duduii de la casa ca vrei atita (din care-si trage banu' pentru marfa vinduta). Numai in Suedia mergi la magazin si primesti bani!!
La semafoare am vazut o functie, intilnita odata si in Romania: se aprinde galbenul si inainte de verde. Asa ca tot suedezul circula pe galben, care dureaza muuult mai mult decit in restul Europei. 
De salile de sport deschise nonstop am spus? Am spus. In unele intri noaptea pe baza de amprenta digitala, asa ca ai grija sa nu te arzi la degete inainte de a merge sa te dai cu bicicleta.
Restaurantele sint deschise, in general, de la ora 11, iar unele servesc doar masa de prinz. Suedezul obisnuieste sa se opreasca la o cafea si-un croasant, asa ca baruri sint peste tot, unele cu mese pe trotuar. Se fumeaza destul de mult si se cumpara tigari din multe locuri, inclusiv din supermarchet (in Franta nu gasesti decit in anumite baruri si magazine). Despre bautura si preturi vorbesc mai tirziu, cind o sa am mai multe informatii si nitica experienta (ca tocmai ni s-au terminat rezervele), stiu ca in magazinele "normale" nu gasesti decit bere pina la 3,5 grade, ce depaseste se vinde in magazine speciale, de stat, cu orar prohibitiv (luni-vineri, 10-18) si costa mai mult. Exista diverse sortimente de piine, numai ca pina acum n-am reusit sa cumpar o piine fara seminte sau fructe in ea! A, vorbind de mincare, se pare ca suedezul e ahtiat dupa chiftele, se gasesc peste tot (congelate sau semipreparate). Am dat si de magazinul arabesc cu biscuiti Gizi, balsam de rufe Lenor, cas, ardei capia si se pare ca exista si un magazin sirbesc, ba chiar si unul romanesc. Le-oi dibui eu si vi le torn aici.

4 comentarii:

  1. Deh Voazino, vezi... Eu n-am vazut neam diaspora rumâneasca demna de numele asta. Nu c-as fi eu mai etnocentric si mai patriemamos, dar zic ca pacat. Bref, ce e clar însa e ca singurul lucru care reuseste sa coaguleze "expatii" tot crapelnita e.

    He, ai sa vezi tu, în doua-trei luni poate ti se dechide si chiosc cu merdenele p-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. tare mai trece dragostea de patrie prin stomah, voisinule. si nu numai prin epiglota romaneasca.
    daca la Richelio ma si vedeam vinzind mici in piata, aci la Malmo barbatu' imi da ghes la facut crepes.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai ce mai astepti ? P-orma te diversifici: chiftele, rasol, tochitura. Mor suedejii aia mâncand, zau. Ai vad, fata. Baga tare.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: