02 iunie 2022

BOOKFEST, 1 IUNIE 2022

Foto 1 1. Gemenele Modorcea, foto 1, Cheeky Girls acum, ar fi vrut să debuteze la emisiunea Chestiunea Zilei, ProTV, prin anii 90. Nu s-a putut. Erau foarte talentate iar eu și Florin Călinescu nu ne-am dat seama. Așa că au plecat în Anglia și de acolo în Statele Unite.
Foto 2 Fac film acum, îmi spune Grid Modorcea, tatăl lor, foto 2, aflați amândoi la Bookfest 2022. De fapt e un serial de 50 de episoade din care doar pilotul este gata. Că acolo, în America, dacă n-ai sponsor nu faci nimic. Aici, la târg, fără fete, Grid își prezintă volumul Eroticul în filmele românești. Nu e film românesc fără erotic. Uite Ion, uite Babardeală, uite cu Necunoscuții ăia ai lui Strunilă, Metronom, înțelegi?, fără nu se poate. Pentru că, de fapt, tot ce trăim acum în societatea românească este de un erotic sublim. Ea se uită la el, el e în bucătărie supărat, dar ea îl face să uite și-i spune Hai în pat și sting lumina ca să nu se vadă că se filmează cu o singură cameră, singura din cinematografia română. Filmele merg la Sofia, iau premii, și uite așa eroticul românesc bate toate eroticele din lume, că n-ai nevoie să te mai uiți la Javier Bardem, Penelope Cruz, Brad Pitt sau Julia Roberts.
Foto 3 2. Mai la vale facem cunoștință cu scriitoarea de culoare din Moldova Vasilica Drăguț Laforeta, foto 3. Dânsa, ca toată literatura română contemporană, atacă realitatea de la ea din sat, Gugești. Un bunic pescuiește. I se văd pletele în apa bălții. Peștii trec, nu-l bagă în seamă. El se gândește la viitorul nepoților, la amanta de 30 de ani pe care o are în satul vecin, una Steluța. Cartea abundă în proverbe românești: Dacă nu te scoli dimineață cazi singur în ea! Sau: Nu te îndrăgosti mai mult decât ți se scoală, ăsta stând la baza amantlâcului prost înțeles, cum nu e cazul lui. P-ormă am vorbit cu Vasilica despre Târgul de Carte de la Torino, unde România a avut stand. A fost un căcat, îmi spune, România nu dă bani pe nicio cultură, de ea se aude doar când cu Sorin Oprescu sau Elena Udrea. 3. Prima zi de târg a fost un succes. Multă lume. Edituri care vindeau de zor, altele degeaba. Noi ne-am cumpărat vreo două, trei cărți. Ba nu, patru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: