13 noiembrie 2016

Să importăm sistemul votului cu electori și la noi

Votul clasic de la București a devenit demodat, desuet, nu mai ține pasul cu realitatea. Intri, de exemplu, în urnă, votezi cu Monica Macovei și iese tot ea (Avem dubii că-i așa, dar mă rog, vom vorbi altădată). Nu-i în regulă. Trebuie să intri la urne, să votezi Monica Macovei și să iasă Ion Iliescu. Cum a fost la americani. S-a votat masiv Hillary Clinton și a ieșit Donald Trump. De ce? Că așa au vrut electorii. Beneficiile acestui sistem modern de vot, ne referim la cel cu electori, sunt incomensurabile: ai parte de surpriză, ceea ce poate familia sau jobul nu-ți oferă, ai prilej de bârfe cu vecinul și, nu în ultimul rând vezi că programul electoral votat de tine este de fapt al contracandidatului.

La București, lucrurile s-ar simplifica. Electorul ar fi securistul străzii, al cârciumii de unde bei pe caiet, al slujbei și așa mai departe. Te duci și-l întrebi cu cine să votezi. Îți răspunde: Cu Nicușor Dan, că e mai tânăr, are cămașă de bumbac, o privire inteligentă, s-a legat de arteziană, ceea ce Tăriceanu nu mai poate și așa mai departe. Votezi cum zice electorul și iese Ion Iliescu, pentru că el, electorul are alte obțiuni. Și doar asta e important, să iasă Ion Iliescu. Mă rog, s-ar putea ca în primii 50, 60 de ani, acest vot clasic să nu mai reglementeze nimic în România, adică votăm pentru schimbarea inutil, și atunci acesta cu electori ne va ajuta să avem o Românie modernă, simpatică și vioaie așa cum vor mai toate partidele. Ceea ce am spus noi mai sus pare încurcat, dar nu, e foarte simplu. Sperăm ca Legea Votului cu Electori să treacă prin Parlamentul României până la prima ședință parlamentară. Adică așa pac, pac!!

N-aveam de ce să batem Polonia. Nu era frumos. Ei joacă un fotbal cu fruntea sus, se plimbă cu elicopterele, au neveste frumoase, noi nu. Securitatea care a pus stăpânire pe fotbalul românesc ne face de râs. Sunt promovați în străinătate numai jucători care au fost "sufletul vestiarului" gen Rădoi, antrenori care umplu Asia și Golful naiba știe de ce, dar se poate afla de la CNSAS, jucători tineri la lotul național care habar n-au unde e poarta. Gen tânărul Andone, care a tras de două ori spre strada Maior Coravu, unde e o parcare. Probabil vroia să fugă cu ea, cu mingia. Sunt promovați alți jucători pe bani ca să-i vază străinătatea și să fie transferați la Barcelona. Nu mai continuăm, așa cum se scufundă societatea românească în ansamblul ei, așa se scufundă și fotbalul.

Cum spuneam mai sus, încercând să justificăm importul de vot cu electori, noi dacă votăm schimbarea nu schimbăm nimic. Sistemul securistic este atât de bine înfipt în pântecele societății românești că nu credem că mai poate fi clintit. Adică votezi schimbarea la vârf, dar securistul din teatru rămâne același. Și tot așa.

Denis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: