25 februarie 2012

Cronica de Suedia - 19


Am vreo datorie (un raspuns de dat, vreo poza de aratat, vreun comentariu de facut) cumva? Daca da, semnalati insistent la rubrica de comentarii.
Pina una alta, nascu delfina pe delfina nr. 2 in succesiunea la tron, prilej de bucurie si de inaugurarea unei noi dinastii de regine in Suedia. Estelle, pre numele ei, a si ajuns acasa unde o sa aiba o copilarie ca-n povesti alaturi de parinti si alte rude princiare. 
De remarcat ca suedeza, avind la purtator gene de vikingi, adica de semizei, sta la maternitate cit sa-l impinga pe ala/aia micu'/mica afara plus traditionala cafea cu moasa, dupa care face poze si merge acasa. Asa si cu printesa. La ora 4 a nascut, iar la 12 era deja in drum spre casa cu sotu' fitnesist si aia mica. Dupa ce a asteptat ca printu' consort sa termina conferinta de presa in care a declarat (surpriza!) cit de fericit este si cum viata lui n-o sa mai fie niciodata ca inainte.
Asa DA exemplu de refacere in timp record! Una-doua zile de lauzie si hop, la munca, ca regatul nu asteapta. O singura femeie din restul lumii asteia pamintene s-a mai apropiat de performanta asta: Rachida Dati care s-a prezentat la locul de munca, pe tocuri si cu silueta impecabila, la numai 5 zile dupa operatia de cezariana. Nu toate femeile pot fi super!
Suedia e, deci, in sarbatoare! S-au epuizat, in timp record, toate stocurile de "prajitura printesei". Ba mai mult decit atit: a doua zi, ziarele erau pline de reclame mestesugite pentru ocazie, dupa cum se vede mai jos:

Unde "Grattis" inseamna "Felicitari"! A nu se confunda cu "gratis", care inseamna ce banuiti si voi. 
Asta dupa ce acu' vreo 2-3 zile fu ziua savarinei - alta prajitura.
Ce dulce-i viata in Suedia!

8 comentarii:

  1. Dap.... la noi s-au tras focuri de tun in "onoarea" printesei.... salve de "onor" cu flinte de pe vremea... zeilor, costume medievale si tot tacamul ;)
    Ce ma amuza la toata treaba asta este ca finul... sau suomalezul(finlandezul) este strans legat de Suedia, suedezi si tot ce deriva.... pe cand invers e cam lasciva treaba: putin il doare in cot pe suedez cand e ziua Finlandei sau cand sarbatoreste vecinul ceva. Aici se arboreaza drapelul national ptr ziua tarii vecine, in scoli limba suedeza este semi-obligatorie si este considerata o a2a limba nationala....

    Capac peste toate... treaba cu gratis e haioasa: o citesc aproape zilnic la verii de pe FB.
    Apropos: ceva moka.... cu ocazia "evenimentului"... nu se da cetateanului de rand? O scutire de impozit....o marire de salar pe luna respectiva? Doar e motiv de sarbatoare si la visteria tarii, nu? ;))=))
    Numai bine... de aici de peste "gard"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aido, spune-le ălora de bântuie pe la curtea regelui Suediei că, dacă vor un naş, pentru aia mică, io mă ofer. Să facă bine să nu strâmbe din nas...io-s colonel, chiar dacă de poliţie, nevastă-mea e psiholog...fiie-mea e studenta la relatii publice si comunicare, deci, cu vorbele le are !n-am fi chiar niste mitocani...
    Deşi, am o bănuială...n-o să le spui !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. nimeni: cinste Finlandei! nu stiam ca impartasiti sarbatorile suedeze! in schimb stiu de rica dintre popoarele scandinave. stiu si ca s-au tot batut intre ele si si-au impartit teritoriile, de aia sint o gramada de suedezi in Finlanda care vorbesc, zic suedezii, o suedeza un pic diferita, cam veche. regiunea in care traiesc eu e rivnita de danezi care o considera teritoriu danez - a si fost, in diferite perioade de timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. unule, acu' scriu ravas la imparatie cu propunerea ta. trimit plocon si-un clapon, ca sa pice mai bine la stomah.

    RăspundețiȘtergere
  5. Agitaţie mare în Suedia aia, nu-mi place. Aici, la pţa Univ n-a născut nimeni şi nu-i bine. Şi aşa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu e nici un spital prin preajma? aduceti niste gravide in luna a 9-a si-nceingeti o hora, sa vedeti cum iese barzaunele...

      Ștergere
  6. E un spital. Dar este ortopedic. Deci ei nu nasc copilul decât până la picioare, după care îl duc la spitalul de arşi. Şi aşa mai departe.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: