06 februarie 2012

Cronica de Suedia - 17

Nici nu stiu cu ce sa ma mai laud. Toate chestiile misto se intimpla in Romania: nameti cit sura, Boc poloboc jos, coduri de toate culorile, temperaturi mai dihai ca la Polul nord... Aici doar se mai impusca emigrantii intre ei, la un moment dat cite unu' pe zi (cu autor neidentificat), chestie care a impresionat mult curtea regala de-a venit regele in persoana sa vada cum stau lucrurile. Sa fie el primul politist al tarii?! S-au inmultit patrulele de politie, sper ca macar sa se fure mai putine biciclete... ca tot ma pregatesc sa-mi cumpar una. Zapada n-avem la nivel local, doar niste fulgi tembeli si ger, dar nu se compara cu ce aveti voi in curte, stimati concetateni. 
Mai bine despre scoala sa povestesc. Am mincat la cantina, tot senvis, ca n-am inteles chiar din prima cum merge treaba cu cuponu' pentru invataceii de virsta a doua, ca mine. Saptamina asta o sa investesc si eu intr-un cupon si o sa relatez cum a fost la impinge tava. Am uitat sa spun ca salile de curs sint prevazute cu yala automata. Adica: intri in clasa dupa ce-ti deschide profu'. Daca intirzii si n-are chef sa se deplaseze - mai ales ca suedezu' tine la punctualitate - ramii pe dinafara cel putin pina la pauza. Biblioteca e punctul central al scolii. Aici gasesti carti si ziare, manuale (foarte important, ca altfel nu le gasesti decit pe net sau le poti cumpara la mina a doishpea de la colegii mai mari) pe care le poti xeroxa contra-cost, calculatoare (tre'sa cam stai la coada pentru ele), dictionare... Mai exista si o sala de studiu, pe linga numeroasele mese mai mult sau mai putin izolate. De toalete cu hirtie si sapun sa povestesc? De intrarile in scoala (sint mai multe cladiri) comune elevilor si profesorilor? De laptopul pe care-l poti inchiria de la receptie? De planificarea lectiilor pina la ultimul exercitiu pe care il ai ca tema? Planificare pe care o primesti in avans, ca sa stii ce ai de facut si cind, ca mai sint si zile libere.
Mai multe mai incolo.

8 comentarii:

  1. hai sa facem un targ cinstit :D
    uite, noi va dam voie sa ne luati zapada, ca si asa, stiti a va descurca mai bine decat noi cu ea..
    voi ne dati vreo 2-3 suedeze pe care le vom cinsti si le vom arata beneficiile nisipiului, namolului si ultravioletelor de la Marea Neagra :D
    deal ?

    RăspundețiȘtergere
  2. trimite vreo citeva tiruri de zapada, iar suedeze ia cite vrei :DDD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mno, daca e asa, stai sa mai ninga nitel, poate ne tocmim la o echipa de handbal :))
      am auzit ca o sa fie ceva ninsori zilele acestea, pana la sfarsitul lui februarie mi le trimeti sa le aclimatizam aci in provincia europeana Vrancea :)

      Ștergere
    2. zici ca nu aveti suficienta zapada?? acu'va trimit citeva roabe... contra niste grade cu minus... adunate cu ale mele sa dea cu plus in termometru!

      Ștergere
  3. Am detectat o nuanta admirativa in textul tau?? Nu cred. Sau poate doar scolile sa merite laude.. Oricum, vezi sa nu te indragostesti de Scandinavia. Mai ales ca, dupa cum spui tu, aia sunt punctuali si risti sa ramai pe-afara :D

    RăspundețiȘtergere
  4. buei, io atâta-ţi spui, că îs înţelept: aşa-ţi trebe dacă vrei să înveţi carte !!! io, ultima carte pe care-am pusără mâna, o fost un valet de cupă...dar, am pierdut potul ! :(
    cât despre zăpadă, nu ţi-o dau, neam ! o ambalez şi o vând la vară, pe secetă !

    RăspundețiȘtergere
  5. Nicu: poti sa zici si asa. e misto ca poti studia (aproape) gratis la orice virsta. zic "aproape" pentru ca ti se poate intimpla nenorocirea sa nu primesti alocatie de studiu sa sa fii... prea batrin pentru asta. nu s-o cumula cu pensia pe stil vechi:D si nu -ti face griji, sint foarte punctuala... cind ma lasa ceilalti sa fiu.

    RăspundețiȘtergere
  6. aidi bre, unule, tocma' mata sa te zgircesti?? macar o roaba doua sa arunci si-n curte la mine!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: