01 decembrie 2010

Cronica de Suedia - 4

Dupa cum spuneam mai zilele trecute, ninge la Malmö. Ca prin toata Europa. Am auzit ca, de ziua lor, si romanii au primit in dar zapada. Ce presedinte tare ati ales, stimati concetateni! Cu o luna inainte de Craciun, suedezul isi pune luminarile in fereastra, isi lustruieste saniuta, globurile si steluta pentru virful pomului. Anul asta, gratie vulcanului islandez, se da zapada la toata lumea, chiar si la cei pe care clima (asa cum am invatat-o la scoala generala) nu-i favorizeaza. Tot cu aceasta ocazie napadesc si bolile de sezon, nasul curge, ochii lacrimeaza, gitul emite sunete ciudate pre care doctorii de aici nu prea sint antrenati sa le stapineasca si nici nu prea au cu ce. Parca le e ciuda ca ii deranjezi la birou intre un facebook mic si un telefon la vecina. Alo, domnu' doctor, sint bolnav, cauta-ma la gilci, la plamini, la lingurea. N-astepta sa te rog eu, sau poate ca asa se procedeaza pe aici, te duci cu temele facute de acasa si cu reteta scrisa pe maculator. Alta stringere de inima mai ai la farmacie. Au medicamentul? Ajunge acolo reteta prin bunavointa hertzienelor si fibrelor optice? Te gaseste tanti farmacista in calculator? Ca daca nu esti in sistem esti mort - nu o zic indeajuns. Daca nu te pricepi la internet si nu ai oaresce cunostinte de limba sau cunostinte vorbind limba, iarasi esti ars. Bilet de tren nu-ti poti cumpara, facturile nu le poti plati. N-ai cui sa pui o intrebare oficiala, te ajuta omul de pe strada. Bancile au program de salon de bronzat: 10-16. Nu primesti extras de cont pentru banii tai, daca nu-ti tii raboj acasa n-ai nici o idee de cum cheltui intr-o luna. Bun, aici exagerez putin, presupunind ca aici ce cheltui. De mincat tot trebuie sa maninci (ieftin si foarte prost sau scump si mai putin prost), sa stai intr-o casa (incalzirea comuna inseamna 17 grade, maxim 18, unde-i soba din blocul comunist d'antan??), sa te-mbraci (e plin orasul de magazine second hand). Politica aici e: ti-e frig? mai indeasa un pulovar!
In rest presupun ca se ingroasa cozile la ora de deschidere a magazinelor de vise de pe aici - System Bolaget-urile cu multe grade in sticloante. Ii recunosti imediat pe clienti: fete umflate, ficat pe masura, ochi injectati, tremur nervos al miini cu tigara lipita de degete. Oamenii se straduiesc sa fie veseli, damn it's Christmas, wtf, dar miroase a depresie de la o posta suedeza. Care nu prea mai exista, fizic ca s-a privatizat samd. Hait, ca miine trebuie sa merg la nenea arabul nevorbitor de engleza si sa ma-nteleg cu el cumva, ca am o scrisoare de trimis.

11 comentarii:

  1. Este aproape ireala aceasta imagine, in care totul pare sa fie gandit anapoda si in care exista o atmosfera aparent apasatoare. Aveam o cu totul si cu totul alta imagine despre cotidianul din Suedia...

    RăspundețiȘtergere
  2. ai sa razi, io stiu ca-s pesimist...din ziua nationala de azi a ramas parada, la care s-au certat, ca de ce-a primit boc onorul ? (chiar asa, da' de ce i l-au dat?!)
    boc a plecat de la parada in huiduielile generale, trist boc, dar trista si furia neputincioasa a multumii...multimea o sa conteze(sau nu, ca acuma deh, PC-ul face totul)peste vreo doi ani jumate...
    pe urma, obisnuitele cozi la ceaunele cu fasole prajita, cu ciolan sau carnati si la tuica fiarta...
    oameni tristi care asteptau sa primeasca pomana...
    Aida, zau ca nu dramatizez...suntem o tara trista, cu oameni fara viitor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda, apropos de 1 decembrie asta, sunt multe de zis. Pozitive: nu au mai iesit toti nenorocitii astia de politicieni cu fetele or zambitoare sa ne murdareasca sarbatoarea nationala. Negative: Boc da dovada ca este orice, mai putin un barbat de stat. Omul asta e de apreciat pentru un fapt foarte greu de suportat: este cel care este facut pres de toata lumea, este cel care isi ia cele mai multe suturi din toate partile (partid, presedinte, populatie, opozitie, etc) si el zabmeste retard in continuare si afirma tot felul de chestii ridicole. Apoi, pentru prima data in istoria tarii, presedintele romaniei nu a fost prezent la festivitatile de ziua nationala. Ce trist. S-a dus sa doarma in Kazakshtan (cum se scrie oare??) sau unde mama masii o fi summit-ul OSCE...

    RăspundețiȘtergere
  4. As zice sa vii acasa daca n-as sti ca nu-i atat de simplu sau daca tara asta ar fi mai breaza. Asa ca-ti zic doar ca-mi place noua fata a calimarii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nicu: merci:) ma bate gindul din ce in ce mai mult sa vin acasa...

    RăspundețiȘtergere
  6. eugen: iernile sint grele, ei sint constienti si isi iau masurile de rigoare. de aia organizeaza tot soiul de evenimente si fac din Craciun o mega-sarbatoare ca sa fie ocupati si sa nu vada... ca nu vad nimic daca nu au becu' aprins de dimineata pina seara.

    capca: insist: viitorul sintem noi si ni-l facem noi. daca ne-am iubi de-adevaratelea si-am avea grija de noi, n-ar mai fi atita tristete. in Franta sint milioane de saraci. exista les restos du coeur - restaurantele inimii - unde sint hraniti toti amaritii. restaurantele astea traiesc din donatiile cetatenilor si ale companiilor. statul nu poate sa le faca pe toate sau nu mai vrea. NOI nu vrem sa nu ne ajutam pe NOI, inlaturind socialul din preocuparile noastre. ei, daca am avea si noi restaurantele astea, n-ai mai vedea cozile la fasolea aia amarita. sau ar fi o petrecere cu adevarat, nu o pomana.

    @all: am auzit de faza cu Boc, dar nu am vazut cu ochii mei. oricum situatia a fost penibila, personajul e penibil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aida B spunea...

    Nicu: merci:) ma bate gindul din ce in ce mai mult sa vin acasa...


    Daca vei face asa ceva, cred ca va fi greseala vietii tale. Sa nu ma iei cu fanteasme din astea gen "eu imi iubesc tara", "totusi, vreau sa construiesc viitorul alaturi de voi", etc. Sunt prostii. Mergeti inapoi la Richelieu si faceti ceva notabil. Daca nu crezi ca poti reusi acolo, mergeti intr-o insula frumoasa cu clima calda, undeva in Caraibe, care sa fie land of France, si faceti plaje zi de zi. Uitati ca exista aceasta tara care poarta numele de Romania. Aici se petrec lucruri greu de imaginat pentru un om normal la cap, aici mizeria si jegul sunt la pret de virtute, aici nu mai ai nicio sansa. Daca nu ma crezi ia si stai de vorba cu miile de oameni care s-au intors din State, din Australia, din Franta si de oriunde, au crezut ca pot face afaceri ok si au pierdut. Stai de vorba cu aia care au facut scoli inalte pe banii statului si acum statul care i-a obligat sa ia numai 9 si 10 ca sa nu isi piarda bursa nu ii angajeaza nicaeri, in timp ce lipitori de afise sunt pusi pe post de directori de dezvoltare. Tara asta este distrusa acum, daca vii inapoi inseamna ca vrei sa asisti la aceasta ruina. Oriunde e mai bine ca aici, cel putin cat e chioru pe post de presedinte. marinaru sigur, 100% nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale si asta se vede in ceea ce se intampla, noua tuturor. Niciodata nu am fost atat de dezamagit precum zilele astea. Nu mai ai pentru ce sa vii inapoi Aida, nu mai ai pentru ce. Suedia e naspa cu voi??? Mergeti de acolo. Dar nu in Romania. Romania nu mai este ceea ce era acum 5 ani pe cand erai si tu pe aici. Nu mai este... Acum securistii coafati in PDL-isti ne distrug mental, fizic si cultural. Nu rezisti decat daca esti membru PDL. Azi am fost sunat de 3 persoane care au amenintat ca isi dau foc. Chiar asa... Ma intrebam ce i-a apucat pe toti, dar apoi mi-am dat seama ca aici am fost adusi, in pragul nebuniei. PDL-ul ne distruge, incet si sigur. Ei vor sa aiba dreptate si nu au, iar pentru asta vor sa ne convinga ca cerul este rosu nu albastru. Acum ii inteleg pe martirii care au luptat contra comunistilor. Acum ii inteleg. Orice, dar nu iti aduce copilul in iadul asta. Daca pentru tine nu mai conteaza, macar pentru ea lupta si stai afara, incearca sa ii oferi un viitor in Franta sau aiurea, dar nu in Romania!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eugen: nu vin cu lozinci ieftine. daca o sa ma intorc in Romania e pentru ca am toata familia acolo - ma rog, familia de singe -, prietenii, posibilitati de a-mi gasi ceva de lucru, chiar daca pe un salariu de nimic. sa stii ca nu e usor sa fii singur printre straini, oricit de melodramatic ar suna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Hmmmm, asta e ca la casatorie. Cineva spunea odata despre casatorie ca este ca o cetate asediata,cei din afara vor inauntru, iar cei dinauntru vor afara. Asa si cu Romania. Tu, care ai trecut prin toate cele ale francezilor si suedezilor, spui ca fie painea cat de rea tot mai buna-i in tara mea. Adica, oricat de naspa ar fi aici, macar ai amicii, prietenii, familia, etc. Dar oare atat de naspa sa fie viata afara? Atat de dezamagita esti tu incat sa vi intr-o dictatura? Eu habar nu am ce sentimente ar trebui sa incerce pe cineva care e departe de tara. Nu am calatorit mai deloc si de regula nu am stat mai mult de 10 zile. Nu stiu ce poate simti un om care a plecat cu anii, dar spun doar ca aici viata e naspa. Desigur, cel mai important ar trebui sa fie sufletul tau si al familiei tale. Ori pentru asta merita sa vii in dictatura. .. Na, ca mi-am raspuns singur la dilema... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ...... dureros de adevarat, realist, la obiect..... comentariul lui Eugen........ Sunt fara cuvinte, in fond: asta este realitatea: realitatea pe care multi nu o vad si inca continua sa "spere"! Intradevar: la romani... speranta moare ultima.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eugen&Nimeni: ca tot nu ne citeste multa lume, va zic ca eu mai vad lucrurile in negru si pentru ca e cam negru sufletul meu... cred ca poti fi fericit oriunde daca esti bine in interior si echilibrat, in ciuda greutatilor materiale. desigur, te dezamagesc unele si unii, dar cred poti sa treci peste orice, te poti obisnui sau poti incerca sa schimbi ceva DACA ti-e bine cu tine.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: