26 octombrie 2017

Interviu plauzibil cu doamna Bogdana Păun, inițiatoarea Concursului de Literatură pentru copii 640 de la Castelul Bran, ediția I 2018


Pe doamna Bogdana Păun am găsit-o ascuțindu-și sabia. Dânsa apără Castelul Bran de 640 de ani, dată la care este atestat documentar Castelul. După sabie și-a pregătit o bucată de mămăligă și-un ochean, ca să vadă de departe dușmanii. Este bucuroasă că stăm de vorbă.

Reporter: De unde și până unde literatură pentru copii într-un loc destul de aspru, ne referim la Castelul Bran, o bucată de stâncă cu câteva paturi, scaune, o fântână și-o arhitectură antică, superbă.
Bogdana Păun: Regina Maria scria povești pentru copii, și vrem să continuăm această tradiție. Nu sunt singură în acest proiect, toți colegii mei mă ajută: Lia Doru, Mihaela Bârsan, Alex Prișcu. Ne-am gândit să sărbătorim astfel în mod mai special ziua de 1 iunie, ziua Castelului, care, așa cum știm, este și ziua Copilului. În regulament scrie tot.
Rep: Dvs veți scrie ceva?
B.P.: Da. Voi scrie despre un cavaler din anul 1300, care are un catâr de-o frumusețe rară. Și-ntr-o zi catârul îi spune: hai, s-o luăm pe fata Împăratului Verde, s-o aducem la Bran și să facem nuntă mare. Iar jumătate din împărăție s-o iau eu. Cavalerul ar fi vrut el jumătatea de avere, mai ales că fata Împăratului Verde era surdă, grasă și n-avea un picior. Și-așa a-nceput o bătaie care a ținut cam o sută de ani.
Rep: Foarte frumoasă povestea, foarte frumoasă. Dar se primesc povești numai cu cavaleri?
B.P.: Nu. Colega mea, Mihaela, nu-i dau numele, scrie una cu niște fire de iarbă, Adică firele sunt când verzi, când galbene după cum e anotimpul și pe-acolo trece Făt Frumos. Ia un fir, îl mănâncă și se îndrăgostește pe loc de Muma Pădurii. Au făcut nuntă mare, au avut copii, mulți din ei având pensiuni în Bran și Moeciu.
Rep: Dar povești mai moderne, mai din zilele noastre nu aveți voie să primiți?
B.P.: Ba da. Un coleg de-al meu, cu P, scrie una cu o fată care are un calculatior. Și își spionează cu el iubitul. Până când iubitul ei se duce la cofetăria din Brașov, una mare frumoasă, comandă o savarină și se-neacă cu frișca. S-a dus și ea la spital, dar nu s-a mai putut face nimic.
Rep: O poveste foarte frumoasă, atractivă, tinerească. Până când primiți lucrările?
B.P.: Până în martie 2019, apoi premierea pe 1 iunie 2019 la Castel.
Rep: Bănuiesc că premiile vor fi pe măsură.
B.P.: Da, vom împărți săbii, ghioage, scuturi, bani.
Rep: Excelent. O inițiativă formidabilă. În încheiere, aveți ceva de transmis cititorilor noștri?
B.P.: Da, Luni va ploua. Poate și marți.
Rep: Vă mulțumesc!!!!
B.P.: Și eu.

A consemnat Denis Dinulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: