29 septembrie 2016

Câini, un thriller românesc bun

Moșia lui nea Alecu, un bătrân vechi cât România, are aproape 600 de hectare și este cumva în sudul Bărăganului, la Dunăre, la granița cu cineva Bulgaria sau Serbia. O moșie pe care n-a plantat nimeni, niciodată, nimic, pe care se află o mlaștină și o singură casă, cea a lui nea Alecu, un gard și câteva drumuri care duc într-un sat pe care nu-l vom vedea niciodată. Cumva o preerie americană de western. Nea Alecu se săvârșește din viață lăsând în urmă o lume primitivă de criminali, care nu vrea să fie deranjată, schimbată, o lume plină de fărădelegi, barbară care, miza cam mică a filmului, se ocupă de braconajul porcilor mistreți. Spunem miză mică, pentru că nu se justifică în niciun fel toate crimele ulterioare, de o violență extremă, dacă pe moșia lui nea Alecu nu este niciun fel de trafic de oameni, de arme, de droguri, de fel de fel datorate graniței.

Roman, Dragoș Bucur, nepotul lui nea Alecu, moștenește întreaga moșie. Vine de la București în ideea s-o vândă, n-are ce face cu ea: nici nu rodește, nici nu aia, nici nu e la margine de Mississippi ca să navigheze spre New York, nici nimic. De la această vânzare începe o sarabandă de întâmplări bine construite de regizorul scenarist Bogdan Mirică. Suspansul gradat, vezi laba piciorului găsit în mlaștină, cercetarea șefului poliției în jurul crimelor, excelent Gh Visu, mare actor, apariția celui care a fost mâna dreaptă a lui nea Alecu, Samir, Vlad Ivanov, te fac să uiți că o clipă ai crezut că intri la același film românesc morocănos al noului val. Ori nu e așa, pe măsură ce Câini, că despre el vorbim, merge înainte, ne dăm seama că avem de-a face cu un thriller românesc reușit, chiar foarte bun. Filmul nu impresionează, să fim bine înțeleși, dar are acel sex appeal necesar unui film foarte bun.

Cum spuneam, povestea lasă puțin de dorit, mai ales miza acesteia. Intriga se dezvoltă târziu și este minoră față de grozăviile ulterioare, unde regizorul face risipă de crime, bătăi cu ciocanul, gloanțe, crime în mlaștină și tot tacâmul, însă fără să fie deranjant. O distribuție excelentă face să crească valoarea Câinilor: Dragoș Bucur, Ctin Cojocaru, Teo Corban, Gh. Visu, Costel Cașcaval, Raluca Aprodu, Vlad Ivanov, Cătălin Paraschiv.

Ieșind din sala de film am așteptat tramvaiul 1. Într-un târziu a venit, era 11 seara, și ne-a luat spre casă. Linia trecea și pe moșia lui nea Alecu. Un polițist bătrân, Gh Visu, dirija circulația. Un câine negru, pe nume Poliția, îl însoțea. Știind că am iești de la film câinele numit Poliția a venit și ne-a-ntrebat dacă ne-a plăcut. Am răspuns că da. Și-apoi, Poliția a dispărut în negura nopții, cărându-l pe Visu după el.

Denis

Un comentariu:

Lăsați răspuns aici: