18 noiembrie 2012

Pe ce ti-ai cheltuit leafa, Europo?

E dimineata. Cafeaua e gata, ziarul a ajuns in fata usii la o ora imposibil de citit pe ceas daca nu deschizi lumina. Sint inca in Suedia, deci. Urmeaza o scurta revista a presei. Iata ce-am citit in Sydsvenskan de azi, 18 noiembrie 2012, in paginile economice: Cearta pe bani divide Europa - mergi pe link pentru varianta online a articolului care contine date de la Comisia Europeana.
Articolul incepe chiar asa: "Un taran roman a primit ajutor de la UE pentru 150 de oi, insa controlorii europeni n-au putut numara nici macar un animal in curtea taranului." Si asa mai departe, cu exemple de profitori si hoti de la bugetul european. Si atunci, cum naiba sa nu zica cetateanii europeni corecti, aducatori de venituri importante la buget (adica banii de care profita nesimtitii): gata, noi nu mai vrem sa va dam bani? Cum sa nu se divida Europa in 2 tabere: cei care considera ca platesc prea mult pentru cei saraci, pe de o parte, iar de cealalta cei saraci, care au nevoie de bani, plus aparatul birocratic european, ca doar asta-i piinea lor, nu? Si de ce sa mai bage atitia bani in agricultura care, se vede treaba, nu prea hraneste PNB-ul european? Si de ce nu si-ar trage Europa banii din TVA sau taxa pe tranzactiile financiare, in loc sa-i ia cetateanului european bani din buzunar? Problema e ca nu toate tarile cad de acord asupra unui singur raspuns la intrebarile astea. Intre timp, banii se scurg din buzunarele sparte ale Europei care n-are mijloacele necesare pentru a-i controla pe toti beneficiarii generozitatii sale. Asta ar fi treaba autoritatilor locale, dar cum sa si-o faca bine daca sint corupte pina-n maduva oaselor? In Romania, de exemplu, nici un functionar corupt nu risca sa fie deranjat de vreun procuror. Da, banii Europei, ai nostri ai tuturor, la o adica, tre' sa mearga in directia buna, se incheie, magistral articolul. Care or fi cauzele alea care merita "mijloacele" Europei?
Cifrele zic asa: in anul de gratie 2011, un roman a cistigat 67 de euro de la UE. Asta inseamna ca Romania a platit 1 225 milioane de euro si a primit 2 659 de milioane. Lituanianul primeste cel mai mult: 450 de euro, pe cind olandezului ii iese cu minus rau de tot: -228 de euro. Consecinta e ca tarile care primesc mai putin decit dau (Olanda, Danemarca, Suedia, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franta si Austria) isi arata nemultumirea din ce in ce mai tare in reuniunile oficiale si  din ce in ce mai violent pe strada. De urmarit.

5 comentarii:

  1. "Tace" "lumea"??? Tace... si nu iti mai spune: Aidooooo, tu nu stii "cum e in RO".... ca tu nu traiesti "aici"!!!!

    Uite ca mai "aflam si noi"... despre "cum e in RO"... si de ce nordicii se uita "chiorash" spre tarile spre care pana acum se uitau binevoitoare pe principiul: Nu stii? Iti arat! Nu poti? Te ajut! acum a venit randul la "partea a3a: NU VREI? TE OBLIG! =)))=))=)))=)))=))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, domnule, noroc mai citesc presa dup'aici. mai reactioneaza unii la ziar. pe linga faptul ca habar n-am ce se-ntimpla in Romania, scriu numai banalitati si ar cam trebui sa ma-ntorc la cratita. nu stiu el nenea ala ca-mi plasez laptopu'linga aragaz. cu o mina pe facalet, cu cealalta pe tastatura :D

      Ștergere
  2. Ok, n-am oi, da' asta nu inseamna ca suedezu'si neamtu' nu trebuie sa-mi mai trimita bani! Adica stapanii mei Dragnea si Oprisan cu ce sa-si intretina domeniile si amantele? Frauda? Da, dar la noi e legitim, pentru ca avem nevoie, dupa cum explicam mai sus..

    RăspundețiȘtergere
  3. deci vedeti si dvs cum se scriu ziaristii occidentali despre noi si ce parere isi face boboru'care-i citeste.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: