07 octombrie 2010

Cronica de Suedia - 3

Vad bine ca n-o se termin in veci sa scriu despre strazi si magazine! Da' nici ei nu termina reparatiile. Orasul asta e in vesnica reconstructie. Peste noapte se blocheaza strazi, se planteaza sensuri unice, se deviaza traseele autobuzelor.La fel si cind se omoara cetatenii intre ei, cum se intimpla la noi in cartier, cam la doua saptamini se blocheaza o anumita strada cu benzi pe aici nu se trece, pazite de politisti. Care politisti sint cam scumpi la vedere, rar ii vad, rar le vad masinile. Daca vrei sa cumperi altceva decit cele ce se gasesc pe rafturile supermarcheturilor si nonstoapelor de cartier, ai de asteptat pina la ora 10. Nimeni si nimic nu misca mai devreme, mai ales in week-end cind o sa te simti cam singur pe strazi.
E bine si cu bicicleta, cel mai rapid mijloc de transport in Malmö. Am incercat deja velorutele, duc peste tot, gasesti parcari sau copaci de care sa-ti pirnzi lantul si lacatul. In curind o sa devin si eu Mita biciclista, dus-intors de la cursurile de suedeza. Numai ploaia sa nu fie deasa, nici vintul prea invirtosat.

2 comentarii:

  1. Ghinionul tau e ca ai nimerit intr-un oras unde arabii is pest 25% din populatie, si poate, dupa cum scrii,intr-un cartier de imigranti. In Suedia le-a mers vorba de a fi de neincredere, hoti, violatori, et etc, inadaptati. Suedia nu-i cam vrea acum dar s-a procopsit cu ei. Eu sunt in Stockholm, si aici exista astfel de suburbii majoritare arabe, africane, ex yugoslave , turcesti etc. Si nu te simti ca-n Suedia. Apartamentele sunt mai ieftine asa si chiriile, cam toti noii imigranti se stabilesc pe acolo, suedezii de rand le cam ocolesc. Si aici unde stau mai multi suedezi decat immigranti, totul e mai scump.Suedia e o tara unde segregarea este fff vizibila. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  2. am observat ca si suedezii s-au saturat de imigranti. aproape de necrezut pentru o tara cu reputatie de loc sigur de emigrat.

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: