31 august 2010

Dezmeticirea

Ca tot la nivelul asta sint. Aflam cum stau lucrurile, unde duce autobuzul 7, cu ce ajungem la Ikea (Mecca suedezului), unde-i spitalul, daca-i obligatorie centura pe bancheta din spate si altele asemenea. Cel mai important dintre ele e ca nu existi in Suedia daca nu ai un numar personal (personnummer). Nmarul asta e in toate. Nu poti sa cumperi cuie (cu cartea de credit) de la Hornbach, daca nu-l ai. Chiar daca esti vreun -ossen de spita veche sau un Mustafa debarcat ieri, daca n-ai numar, nu esti bagat in seama. Cu numarul asta esti cautat la dosar, sa vada companiile daca esti om serios, daca-ti platesti taxele, daca ai datorii. Cum noi tocmai am aterizat in Suedia, n-avem tinichele de coada, n-am platit impozite si nici n-avem de gind, nu sintem persoane de incredere. Prin urmare, compania de telefonie mobila nu ne acorda abonamentul pe care l-am ales (16 euro pe luna). Nu are incredere ca-i putem plati. Sa fie sanatoasa. Abonamentul Tv (televizor pe care nu-l avem) e inclus in intretinerea de la bloc, asa ca am scapat de rusinea de a fi taiati si de la portia asta. Ca sa las copilul la gradinita (privata) trebuie sa dovedesc ca fac ceva in orele in care sta copilul acolo (desi platesc pentru huzureala asta), cu adeverinta de la scoala sau seriviciu. Autobuzele misuna peste tot, abonamentele sint accesibile, in autobuz platesti cu ora (18 coroane suedeze per bilet, cu care poti sa schimbi cite autobuze poti, pret de 60 de minute). Pentru a va face o idee asupra preturilor, spun o data pentru totdeauna: 1 euro =  (aproximativ) 10 coroane, nu stiu cit inseamna asta in lei. Pina invat eu niscai suedeza ma descurc cu sfintu' Google Traduction si-mi fac temele de acasa. Asta ca sa nu ma mai invirt juma' de ora in magazin cautind faina sau alt aliment exotic. Pentru ca pe marfurile suedeze rar gasesti indicatii in limba engleza, 99% etichetele si explicatiile sint in suedeza (normal) si in alte limbi de extra-larga circulatie internationala (daneza, norvegiana, finlandeza).
Mai multe si mai multi dupa va urma.

12 comentarii:

  1. inteleg ca te naucira aia! fii tare, nu-i lasa !pana la urma ai sa le dai de cap!
    la noi e mai nasol, ca dupa ce inveti cu traseul lui 249, aia-l schimba, fara sa zica de ce!
    cat despre ce scrie pe cutii, ai nostri-s mai perfizi, scriu faina si-nauntru-i gips! dar stii ce placinte ferme ies?

    RăspundețiȘtergere
  2. ce desteapta esti, si cum stii tu sa te descurci!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  3. unule, n-am zis ca ie rau, doar diferit si incomprehensibil momentan. nuance! le-nvat io, nu-i problema.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ja, det är konstigt men efter ett tag emot dålig att du inte kommer att verka galen. Min dröm var att åka till Sverige, damenarca, Finland eller Norge. Jag verkar verkligen vara en OK land. Sverige. Den LEI skulle vara om det på ungefär 5 RON, vilket är dyrt, eftersom Bukarest betala cirka 25 RON och månader mergitoata där din muskel och inte bara en timme. Dyrt, dyrt, var bortom billigare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fata, da' numaru' ala vi-l tatueaza undeva ? Si când faceti cunostinta cu cineva, va prezentati cu numele sau cu matricola ? Bonjour-bonjour, Gigi-Maricica, Maricica-Gigi, sau Salut, ma cheama 5454345158. Aah, încântat, 31458411224. Vi-l prezint pe ala micu, 47553365. E groasa, zic. Auzi, înca o chestie: am auzit ca la voi pe cutiile de scrisori nu e nume, prenume, ci tot numarul asta. Familia 74122524. Daca vreau sa-ti trimit o scrisoare, ce scriu pe plic ? Hm ? Ce ?

    RăspundețiȘtergere
  6. anonim: stiu eu doua boabe de suedeza (da'numai doua) si alea nu se incadreaza in ce-ai scris tu.

    musiule, ca bine zici, e saloane de tatuaj peste tot!! si peste tot vezi si impiercingati, ca mergi numai de-andaratelea si stuchind peste umar. cit despre scrisoare, scrie Aida B pe plic, ma cunoaste astia ca pe un cal breaz.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aida B spunea...
    anonim: stiu eu doua boabe de suedeza (da'numai doua) si alea nu se incadreaza in ce-ai scris tu.


    pai foloseste si tu goagal translait, ca eu asa facui.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonimule, acelasi sau altul, am folosit, dar n-am inteles nika. propui tu o traducere lizibila?

    RăspundețiȘtergere
  9. acelasi.
    asa e, la traducerea inapoi m-a pufnit si pe mine rasu'.
    incercam sa spun ca si eu vroiam sa ma tirez in tarile nordice, unde cred eu ca sunt catelusi cu covrigei in coada. mai incercam sa spun ca in suiedia transportul este excesiv de scump, caci la ei iesi cam la 18 lei pe ora, la noi 25 pe luna. cred ca este o diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  10. sau 5 lei ora. nu e mare diferenta. adica cu 5 ore la ei la noi mergi o luna.

    RăspundețiȘtergere
  11. eu am un JoJo pe care l-am incarcat cu 400 de coroane. cind cumparam biletu' de la dom' sofer plateam 18 coroane, e drept, pe ora. cu JoJo platesc numai 14,50. tot e mai ieftin ca la Romanica, e adevarat. dar vara cica se calatoreste gratis cu JoJo cel roz. daca ai familie, esti somer sau student ai tot felul de reduceri. nu uita ca in Romanica platesti calatoria, fie ca e o statie, fie ca-s 30. eu fac comparatii mai mult cu Franta, ca acolo mi-am petrecut ultimii 5 ani, ca sa zic asa.

    RăspundețiȘtergere
  12. revin: e mai ieftin in Romania!!!

    RăspundețiȘtergere

Lăsați răspuns aici: