27 mai 2019

Eroism de zi cu zi, întâmplător și la zi de vot

A țîșnit ideea că cine a stat niște ore la coadă la vot e erou. Am și eu eroii mei aici în Suedia, deși nu știu câte ore au stat la coadă ca să voteze.

Emilia, ai stat în secția de votare din Malmö de la prima până la ultima secundă, umplând borderouri în timp record, rupând dintr-un covrig când apucai, mergând virtual la toaletă. Într-o cameră fără ferestre, fără aer, cu nervii tuturor întinși la maxim, degetele încleștate pe pix și dorința de a face tot posibilul pentru ca toată lumea prezentă să voteze.   

Laura, ești peste tot. La toate manifestațiile din Malmö, Sibiu și București. Plină de energie și curaj. Organizezi, pui umărul la treabă, ne tragi de mânecă. Ne aduci aminte, în fiecare clipă, că nu e suficient să ai buletin de România ca să fii român. Că o țară bună se construiește. Pentru democrație și libertate se luptă în fiecare zi. Ai stat și tu la secție de dimineața până seara, ai adus copiii la grădinița din secția de voare, ai dat interviuri, ai adus oamenii la secția de votare cea reală. 

Codrina, te-am auzit scuzându-te că te bagi în față la votare. Veniseși doar să le-aduci prăjituri celor din comisie. De la singura cofetărie din Malmö cu amandine și savarine. Împreună cu soțul tău, v-ați deschis casa și inima pentru românii pe care i-ați întâlnit de când v-ați mutat aici. Și pe mine m-ați adoptat. Ai reușit și tu să votezi la un moment dat, sînt sigură, discret și fără poze pe facebook. 

Eroii mei. Nu scuipă locul din care au plecat, nu le e rușine să spună că sînt români. Vorbesc ronânește, mânîncă produse românești, păstrează vii tradițiile românești. 
Mîine o vor lua de la capăt, pentru că bătăliile se cîștigă una cîte una, zi de zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: