19 iulie 2018

La Gărâna sub un brad sau cam așa ceva


Basist indian, 20 ani, Mohini Dei Sandeep Mohan

Foto, Florin Oniga

Clasa muncitoare merge în Paradis pentru că acolo e de mâncare, de sport, de sindicat, de cor, de balet și de tot ce-i mai trebuie unei clase sociale muncitorești bine constituite. Este Proiectul lui Mircea Tiberian. Interesant, cu ceva umor. Dar să vedem cum a fost. După ce clasa muncitoare a pornit la drum, drumul i-a fost barat de Mircea Tiberian cu un pian la care cânta el însuși. Nu era prea bine ce se auzea din improvizația celor cinci membri ai grupului Tiberian, așa că clasa muncitoare a ocolit muzichia și s-a dus mai departe spre Paradis în paltoanele negre pe are le aveau pe ei, simbol al muncii, seriozității, al hoției și al lenei proverbiale acestei clase.

Au urmat Youn Sun Nah, Coreea de sud, și Ulf Wakenius. Un duet care are peste 10 ani vechime. Solista ca solista, voce atractivă, deși putea cânta mai bine în sală, frumoasă, roșie. Dar principalul membru al duetului este chitaristul Wakenius, un tip care a lucrat cu Jack DeJohnette sau Ray Brown de exemplu. Chitara lui acompaniază magistral solista, având ritm, eleganță, melodie, adică teme foarte frumoase și inedite din compoziții proprii.

La finalul serii o interesantă combinație între pian și trompetă datorată lui Sebastian Studnitzky, Germania. Virtuozitatea pianului și sunetul special al trompetei. Excelent. Quartetul Studnitzky n-a excelat prin cine știe ce hituri, nici Miles Davis n-a avut niciun hit, dar a fost un grup omogen care a știut să scoată pe față solistica pian trompetă.

Literatura română nu mai poate merge înainte prin Bacovia, Blaga, Nichita, Breban sau Sadoveanu. Trebuie ceva nou. În jazz-ul autohton e la fel. Această ediția a Gărâna 22 a fost plină de câțiva grei ai jazz-ului românesc care nu se dau deoparte din fața vremurilor care se schimbă, și se tot schimbă și mai rapid până când se va ajunge să se cânte doar la telefonul mobil, iar noi, prin curtea Lupilor de la Gărâna, să jucăm popice printre brazi.

Va urma, D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: