04 iunie 2014

Bacaloriat suedez

Va zic din capul locului: din bacalaureat, suedezii au pastrat numai betia de dupa! Am mai zis si cu alte ocazii: aici nu exista examen de bacalaureat! Liceenii dau examen national (ca teza noastra, cu subiect unic pe tara) cam la toate materiile, cam la fiecare sfîrsit de semestru. Dupa ultimul an de liceu, daca ai trecut toate testele, ai absolvit. Mai vrei sa aduni o materie la lista? Poti sa o studiezi în cadrul programului pentru adulti KOMVUX. Asa am facut si eu si m-am ales cu "bac-ul" la suedeza si engleza, adica am studiat toate nivelele posibile. 
Ziceam ceva de petrecere. Saptamîna asta e una fatidica sau fericita, în functie de locatie si de dispozitia de a participa la bucuria viitorilor studenti. Suedezii cam traiesc în viitor. De exemplu, ei nu zic "ora 2 jumatate", ci "jumatate pîna la 3". Asa si absolventii de liceu se cheama ca "tog studenten", adica au trecut examenul de studentie. Exista si un test national, cu trimitere la materiile de liceu, pe care oricine îl poate da cînd doreste, de mai multe ori, pîna obtine nota care îl satisface - însa acest test nu e obligatoriu si nu are legatura cu evenimentul în chestiune. Aceasta nota se ia în considerare la înscrierea la facultate, dar se poate intra si fara, dovada eu. Admiterea la facultate se face, de cele mai multe ori, printr-un concurs de dosare - concurs care tot opac mi se pare, în ciuda criteriilor afisate.
Petrecere, deci. Se întîmpla asa: dupa festivitatea de la liceu, absolventii, îmbracati în marinali, marineri sau marineli, se îmbarca într-un camion si pornesc cu claxoane, surle si trîmbite, prin oras, spre bucuria sau nefericirea trecatorilor si rezidentilor. Se opresc într-o piata, se împrastie prin masini si se plimba pe la casele fiecaruia, unde parintii organizeaza o petrecere alcoolizata ca, deh, e prima data (oficiala) cînd odrasla se deda la spirtoase.
În seara asta e a doua petrecere de "student" la mine în curte. Sa traiasca absolventul si sa bea cu masura! N-am fost invitata, asa ca nu pot transmite de la fata locului, dar tot am ce va arata: poze proaspete, de acum 2 ore, la 15 grade Celsius în luna iunie.
Duios, camionul trecea. Acum, si cu sonor:
De remarcat steguletele suedeze si, în general, culorile galben-albastru care apar peste tot. Masinile sînt decorate ca la nuntile noastre, cu baloane si panglici galben-albastre. De unde se vede ca numai noua ne e rusine sa ne purtam culorile si ne acuzam de nationalism, de parca ar fi o boala rusinoasa.
Camioanele au ajuns la locul de întîlnire:
Daca ne uitam mai cu atentie, ce observam? Pe unul dintre cearsafurile atîrnate pe camion scrie:
Noi o sa va aparam de rusi

O mama agita cu mîndrie portretul de bebe al copilei absolventa de liceu. Altii îsi vad de jocul lor de bile:
Se aduna masinile - da, si ei au boala la masini scumpe, de fitze sau de epoca:


Hai c-am trecut si de bacaloriatul pe anul asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: