13 iunie 2019

TEZE ŞI ANTITEZE în Călimară, cu domnul Relu Călin



Foto, arhiva Relu.

Relu stătea în cireş şi arunca cu gutui în gagici. L-am strigat: Bă! Zice: a, da, mi-am amintit, avem de vorbit în călimară. Hai!

1. Într-un scenariu foarte prost scris de mine este vorba de iubire. Ea se suie în tren cu intenția de a se sinucide la mare. El observă. O iubește între cele două gări ale Costineștiului. Apoi se îneacă. Scenariul a fost notat de juriu numai cu 10. Acum căutăm actorii pentru cei doi iubiți. Pe ea am găsit-o, e Norica Nicolai. Cu el e mai greu. Au venit la casting Pițurcă, un gândac, Meleșcanu și Loredana Groza. Dați-ne un sfat. Mai sunt personaje de prim plan: șeful de tren, gara Costinești, marea și mizeria din localitate.

Norica e ok El ar putea fi deputatul Mitralieră.

2. Generația numită Noul Val al Cinematografiei Române este bolnavă după familie, suferă de dorul de acasă. Nu vedem filme decât cu bunica, cu mama care apără de accident, vânzoleala din apartament, tata beat, un frate mai păros, o bicicletă etc. Până când? Nu sunt filme cu Marta Bibescu, Carol al II lea, Ceaușescu, Cantemir, Dan Spătaru, Maria Tănase și așa mai departe.

Vreau un film despre Gigi Marga si unul despre Cocoşatu, ala cu celebrii mici.

3. În filmele românești totul e fals. Vorba lui Mazilu: până și intrarea unui tren care intră în gară este falsă. Personajele n-au dicție, nu se înțelege ce vorbesc, țăranii taie lemne cu cămăși albe, femeile, de regulă, spală ceva într-un lighean. E vina școlii? A regizorilor? A apărut serialul Cernobîl. Cutremurător de realist, de neliniștitor. Te uiți cu gura căscată. Se poate, deci.

Filmele să fie vorbite în lb.engleză, poate păcălim snobii să creadă ca nu s românesti.

4 Am scris o piesă de teatru patriotică. O tipă de 60 de ani, călărește un cal maro. Aleargă. În mână ține un drapel românesc. Strigă: libertate, căldură, mai multă securitate. Aleargă cât ține piesa, cam patru ore. Asta e tot. Cum s-o promovez? Piesa este de Teatrul Național din București. Bat la ușă. O las la secretariat. Mi se pune piesa în Danemarca. Asta e calea? Așa se face?

Femeia pe cal sa fie Veorica sau tanti Aglaia.

5. Din Pactul ăsta pentru Justiție, promovat de domnul Iohannis, nu se poate face un film de comedie? Cu Florin Călinescu, Țociu, Palade și neobositul Arșinel?

Da o comedie spumoasa dar chiar cu personajele reale.

6. Noi doi suntem în redacția site-ului specializat pe muzică, Arta Sunetelor. Poate-l convingem pe red șef, Radu Lupașcu, să facem un concurs de povești ale unor soliști sau grupuri rock românești pentru a face din ele câte un lungmetraj odată la câțiva ani. Poate aflăm poveștile Iris, Phoenix și așa mai departe. Ce zici? E o idee rea?

Buna ideea. Un film despre Savoy sau despre Bebe Prisada..

7. Îți mulțumesc.

A consemnat Denis Dinulescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lăsați răspuns aici: