10 februarie 2017

Cum poți salva România în câțiva pași simpli

În primul rând, sfatul meu călduros e să pleci naibii într-o țară civilizată, în care să poți ieși zilnic din casă fără să fii furat la tot pasul, de toată lumea. Dar, dacă nu vrei să asculți acest sfat și insiști să rămâi în România și să lupți pentru ea, măcar ascultă de următoarele.
1. Renunță la ideea că strada rezolvă totul
Știu, politica îți pute, dar ține minte că democrația e un joc de putere care se apără în stradă dar se câștigă în Parlament. Dacă ți-e greu să pricepi ce am scris, mai citește o dată: joc, putere, apără, câștigă. Acum ai priceput?
Democrația e un joc de putere, iar ca să îl poți câștiga, trebuie să reușești să impui celorlalți ideile tale. Știu, sună nașpa, dar asta e realitatea. Uită-te cât de ușor ne fac ăștia în Parlament. De ce? Pentru că reprezentanții tăi de acolo sunt prea puțini (și prea proști) ca să îi împiedice.
Când ieși în stradă, joci doar în apărare. Dacă vrei să ataci, atunci fă bine și du lupta în Parlament. Altfel vei pierde, pentru că strada e cea mai de jos formă a democrației.
2. Votează
Votul este esențial. Nu votezi, pur și simplu nu ești reprezentat de nimeni. Pa și pusi, ura și la gară. Dacă vrei democrație, dar nu votezi, ești idiot, amice.
3. Intră în politică
Stai, nu închide fereastra, că nu scapi așa ușor.
Dacă ești de părere că un anume partid politic îți reprezintă punctele de vedere, atunci du-te și înscrie-te în el. Acum. Fii activ acolo, pentru ca punctele tale de vedere să fie ascultate de lideri și reflectate în Parlament.
Știu, oferta actuală e groaznică, dar închipuie-ți cum ar fi ca, într-o singură lună, un partid mic precum USR să ajungă la 300.000 de membri cotizanți? Ce semnal uriaș ar transmite asta?
Știu, din nou, în USR sunt Neicușor Dan și gorila aia de Goțiu, precum și alte moace la fel de triste, dar e plin de membri bine intenționați și mai ales nepenali. Ai apuca pe o scurtătură și ai ajunge mult mai rapid să-ți impui punctele de vedere într-o structură deja existentă, decât să creezi una. Mai ales dacă vii cu un grup mare de prieteni.
Dacă ești de părere că toate partidele actuale o sug, atunci adună-te cu prietenii și faceți un partid nou. Săptămânile astea, nu la vară! Sau atașează-te uneia dintre inițiativele de formare a unui partid nou. O observație aici: veți pierde timp foarte prețios pentru a reinventa roata și veți sfârși prin a fi înglobați, cel mai probabil, de unul dintre partidele mai vechi și mai mari. În cel mai rău caz, veți dispărea în neant, așa cum se întâmplă cu 90% dintre partidele de buzunar. Dar e și asta o cale.
Oricum ar fi, implică-te în politică. Este esențial să înțelegi că, dacă nu vei face acest pas, îl vor face în continuare secretarele, soțiile, nepoții, cumnații și toți combinatorii fără scrupule. Iar dacă tot nu înțelegi, atunci emigrează. Măcar acolo nu-ți va păsa de țara aia într-atât, încât să te bagi în politică.
4. Perseverează
Uită de 2017. Uită de 2018. Acești doi ani sunt anii PSD-ALDE, anii bandiților și hoților. Folosește acești doi ani pentru a pregăti o rezistență pe toate fronturile, alături de un partid nou sau crescut foarte mult.
Europarlamentarele din 2019 vor fi primul test pentru generația ta. Alegerile locale din 2020, al doilea. Cele parlamentare, tot din 2020, al treilea, și cel mai important.
Esența e să reușești să convingi cât mai mulți dintre prietenii tăi să ți se alăture și să facă același lucru cu prietenii lor. Protestează dacă e nevoie, dar mai ales ajută la construirea unor structuri politice capabile să facă din România o țară ca afară.
5. Coboară de pe baricadă, între oameni
E esențial să ieși din bula în care te afli. România adevărată e la țară și în orașele de provincie, în cartierele sărace. România adevărată votează cu hoții pentru că îi este teamă de viitor. România adevărată e majoritară, iar majoritatea în democrație înseamnă totul.
Alege-ți o comună în care să mergi, poate la bunici, și în care să poți să te cunoști cu oamenii. Vorbește cu ei. Ascultă-i. Bea un pahar de tărie cu ei. Învață să vorbești pe limba lor. Când și dacă vei candida în zonă, nu o să fii un necunoscut.
Nu suporți babele din jurul tău? Vorbește cu ele. Du-le un ceai cald sau o prăjitură. Fă-le cumpărăturile. Fă punți de legătură, fără a vorbi de politică, dar e absolut esențial să te știe de om bun și cinstit. Automat vei putea comunica mai lesne idei pentru viitorul tău, fără a te arunca pe baricade. Două babe și un moș dacă vei convinge în anii ăștia să nu mai voteze cu hoții, și impactul va fi imens. 300.000 de oameni pot convinge un milion, iar asta poate schimba complet modul în care e guvernată țara!
6. Comportă-te ca și când ai fi într-o țară ca afară
Nu mai fura. Nu-i mai dușmăni pe ceilalți. Nu-i mai invidia. Ajută un ONG. Ajută două ONG-uri. Ajută trei ONG-uri. Nu mai fura. Nu mai arunca gunoaie pe stradă. Dă zăpada. Repară-ți gardul. Strânge rahații câinelui tău. Nu mai fura. Lasă lumea să iasă din autobuz/metrou, nu mai da iama. Nu mai lăsa mașina pe avarii. Stai pe dreapta pe scări la metrou. Cere-ți scuze. Nu mai fura. Sterilizează-ți animalul. Adoptă unul, nu cumpăra unul de la magazin. Renovează-ți casa. Reciclează. Nu mai sta peste program. Nu mai fura. Nu mai claxona ca apucatul. Nu te mai enerva degeaba. Nu te mai plânge. Nu te mai resemna. Nu te mai împinge la coadă în ceafa altuia. Nu mai fura.
7. Zâmbește
Nu, serios, învață să zâmbești. România e o țară tristă, în care poți auzi cum scrâșnesc dinții pe stradă. Zâmbește-le celor dragi. Zâmbește-le vecinilor. Zâmbește vânzătoarei de la magazin. Colegilor. Ieși un pic din balamucul ăsta și intră naibii în normalitate.
Avem trei ani grei în față. Dacă tot nu vrei să pleci din România, măcar nu-i irosi. Nu-i lăsa să câștige războiul, chiar dacă au câștigat, momentan, lupta.
Succes.

V. Petcu pentru Agenția CĂLIMARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati raspuns aici: