22 decembrie 2015

22 decembrie 1989

În dimineața zile de 22 decembrie 1989 muncitorii din București au ieșit la revoluție. Așa li s-a spus de la fabrici și uzine, din Pipera la IMGB, din Ferentari în nu știm ce alt colț industrial al Bucureștiului. Ceaușescu căzuse, deci nu mai era niciun pericol. Treceau veseli pe sub balconul meu, recitând pancarte și lozinci scrise peste noapte de cineva. Cineva era în frunte și ținea ordinea. La stânga, la dreapta. Oamenii erau liniștiți, erau veseli, era o acțiune nouă, altfel decât cele de până acum când ieșeau în aceeași ordine la 23 august sau 1 mai. Ieșiri care se lăsau cu mult adorații crenvuști. Nu, acum, pe 22 dec, ei dădeau jos un regim, care fusese dat jos peste noapte, 21 dec, la Inter, dar ei fugiseră acasă de la manifestarea din 21 de sub balconul CC-ului. I-am văzut cum zburau ca potârnichile spre metrou. Aveau copii, bunici acasă ziceau. Da, le spuneam, și cei care rămânem în noaptea asta la Inter avem copii și bunici acasă. Și poate mai mult de atât. Cert este că în dimineața aia, 22 dec, Ceaușescu a plecat definitiv din viața noastră cu un elicopter alb. Se înțelege că datorită lor, a muncitorilor? Da, așa se înțelege, și așa se va înțelege de acum înainte întrucât ziua de 22 decembrie va fi comemorată de toți neaveniții care n-au fost njci măcar în fața televizoarelor în 1989, d-apoi în noaptea de 21 decembrie la Inter.

În fiecare vineri, țara e un cântec. Pe Pro cântă negri, albi, moldoveni melodii vechi din anii 50, soliști tineri fără voce sau talent. Asta nu înseamnă că jurații nu întorc scaunele și nu vorbesc fiecare câte o juma de oră de ești nevoit să cauți un post cu Becali. Pe Antena 1 cântă câini, copii, vedete autohtone care se deghizează în elefanți sau zebre în fața unui juriu în care doar Pepe și Delia sunt firești. Și aici muzica e prost aleasă, e veche, este la nivelul celor care îi selecționează pe puștii concurenți. Nici câștigătorii de la Pro, nici cei de la Antena 1 nu fac carieră după premile luate, nu. Dacă ajunge câte unul backing vocal pe la Loredana, Smiley sau Delia e mare lucru. La TVR 1 se cântă unul în țoalele populare ale altuia. Și noi nu ne dăm seama, dar emisiunea se pare că are un rating deosebit pentru că este urmărită de acea parte a publicului din România care se uită cu sfințenie la emisiunile de la ora 5, ceva Măruță, Simona Gherghe, Teo Trandafir. Așa, și? Ce vrem să spunem cu asta? Că mediocritatea acestor emisiuni ne ține departe de adevărata muzică a secolului în care trăim, halim, cântăm și iubim. Nu suntem în pas cu vremea nici la acest capitol, cum nu suntem nici la autostrăzi sau calitatea votantului. Păcat. În ultima emisiune a Vocii de pe Pro a apărut Dan Bittman. Bravo lui pentru nivelul la care se ține: Voce, profesionalism, linie melodică, apariție scenică.

Ne sună mereu o doamnă, nu-i dăm numele deși poate ar trebui, care ne invită la clinica Platinum din strada Latină nr 6, sector 2 București, să ne facem gratuit "analizele". S-o credem? Să n-o credem? Avem noi de aflat ceva în ce ne privește? Da, am zis, ne interesează prostata și cât se mai eschivează Ion Iliescu de dosarele revoluției și mineriadei. Ne ducem deci în strada Latină nr 6 la clinica PLATINUM. "Analizele" se iau cu un creion sau băț electric. Îl ții în mână un minut, el bâzâie, după care iei loc pe un scaun dintr-o sală de conferințe dimpreună cu alți pacienți și ești întrebat, la derută, dacă ai adus apă de acasă. N-a adus nimeni, deci capitolul ăsta n-a putut fi dezvoltat de acești escroci. Dacă nu e apă, atunci ne este prezentat un aparat cu multe lentile colorate. Aparatul vindecă orice boală: Pui lentila albastră spre operația care nu s-a închis și, extraordinar, fasciculul închide rana. Pui lentila galbenă pe tine, îți trec dinții și durerile de spate și ești ca tânăr. Pui lentila roșie și îți trece arterita sau artrita. Aparatul arăta ca o lanternă pe postativ. Se rotea. Se apleca până unde aveai tu boala. Trebuie că costa scump, ăsta fiind scopul "analizelor", dar noi n-aveam bani de așa ceva, de o așa înșelătorie. Menționăm că în sală, la analize, eram doar oameni în vârstă, nu riscau ei să cheme tineri informați. Oricum, nu mergeți că pierdeți timpul, iar noi vom urmări "analizele" acestei clinici că poate e cazul de anunțat poliția. Zău!!!

Denis

2 comentarii:

Lăsați răspuns aici: