21 aprilie 2012

Cronica de Suedia - 23

In care povestesc tot despre Pasti, de data asta sarbatorit prin munca. Nu de mine, caci eu ingros rindurile celor care respecta riguros toate zilele rosii din calendar: nu ridic un pai. In schimb, vecinii mei, care habar n-au de Pastele ortodox, cind pica el si de ce, au iesit la munca voluntara in curte, in prima (noastra) zi de Pasti. Bine, era zi de duminica, dar detaliul asta e absolut irelevant pentru suedez, care se odihneste simbata dupa o saptamina extenuanta de munca si e plin de energie duminica, incepind cu ora 10. Au strins frunzele uscate, au scurtat copacii, boschetii, au plantat, semanat, maturat. Cinste lor! A treia zi, la ora 6.30 (dimineata) s-a prezentat camionul sa ridice resturile, dupa cum se vede in imagine:
Dorel tine in mina un joystick cu care manevreaza macaraua aia dragalasa, umplind remorca in mai putin de jumatate de ora. 
In general, peste tot s-a facut curatenie de primavara, fara indemnuri englezite si tamtam in presa. Oamenii sint suficient de motivati si nu asteapta sa vina "statul" sa le mature curtile, desi platesc cele mai mari impozite din Europa si ar putea emite pretentii, nu? Li se pare firesc sa-si curete ograzile singuri si fac din actiunea asta o bucurie, ocazie de a socializa cu vecinii, de a minca (si mai ales bea) impreuna dupa. 
Am zis mai demult ca e permis vorbitul la telefon in masina si pe bicicleta (chiar si fara handsfree!), dar de fumat am povestit? E interzis in spatiile publice, ca-n toata Europa, dar inca nu pe strada. Iar in fata liceelor profii fumeaza cot la cot cu elevii, ca in tara asta nu ai voie sa hartuiesti elevii si sa le scazi nota la purtare pentru ca fumeaza.

2 comentarii:

  1. 1-"Oamenii sint suficient de motivati si nu asteapta sa vina "statul" sa le mature curtile, desi platesc cele mai mari impozite din Europa si ar putea emite pretentii, nu?"
    DA!
    2- "Li se pare firesc sa-si curete ograzile singuri si fac din actiunea asta o bucurie, ocazie de a socializa cu vecinii, de a minca (si mai ales bea) impreuna dupa."
    Plus sauna "de dupa munca"...
    3- "Iar in fata liceelor profii fumeaza cot la cot cu elevii, ca in tara asta nu ai voie sa hartuiesti elevii si sa le scazi nota la purtare pentru ca fumeaza"
    ;)) In societatea scandinava... Atat timp cat un individ respecta regulile interioare ale spatiului respectiv, in afara lui... este liber sa faca ce doreste! De aici si "conceptul" de libertate. O profesoara de exemplu.... poate fi actrita in timpul ei liber (aici imi vine in minte un caz trambitat prin RO) dar daca isi face meseria de profesor in cadrul scolii asa cum trebuie.... nimeni nu o va pune la zid sau arata cu degetul.
    Vrei sa bei? Bea frate...pana pici pe jos.... dar daca mie in timpul programului imi esti treaz si iti faci munca ptr care esti retribuit... no problem: esti major, iar consecintele alcoolului le vei suporta singur cand va veni vremea. Asta este poate si motivul ptr care renii mei de aici... de luni pana vineri sunt cuminti si ok... dar cum vine ziua de vineri si termina programul de munca "rup norma"!!!! pana duminica seara pe la 20.00 cand se linistesc iar si... se pregatesc ptr o noua saptamana de munca ;)

    In ce priveste mentalitatea nordica: no comm, cinste lor (dar nu in totalitate) iar vb sfantului: S.A.M.D. ....
    O primavara frumoasa Aida

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o primavara frumoasa si tie! multumesc pentru completari! Cronica asta e scrisa, de fapt, la 4 miini si 2 tastaturi:)

      Ștergere

Lăsați răspuns aici: